Deze week is het de week van de Biodiversiteit. Biodiversiteit is simpel gezegd alles wat leeft in de natuur zoals planten, bomen, dieren, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Dus van zeer groot tot zeer klein.Een rijke biodiversiteit is belangrijk. Want daar danken we niet alleen voedsel, drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht aan maar ook medicijnen, grondstoffen en bouwmaterialen. Neem de bijen; zonder bestuiving door bijen, hommels en andere insecten zouden wij ruim een derde van onze voeding moeten missen.

Helaas gaat het niet goed met de bijen en de biodiversiteit. Onze leefomgeving groener en meer biodivers maken: hoe doe je dat? Groenere tuinen kunnen veel bijdragen aan biodiversiteit. Daarnaast zorgt de gemeente voor meer biodiversiteit in de openbare ruimte. Uw tuin groener en meer biodivers maken kan op veel manieren. Bijvoorbeeld:

  • Tegels in je tuin vervangen door groen;
  • Het aanleggen van een groen dak op je (tuin)huis met behulp van de Groener (be)loont subsidie;
  • Maar ook door klein te beginnen kun je een groot gebaar maken. Zo help je de bijen door het zaaien van inheems bloemenzaad of het aanplanten van geschikte bomen en struiken.

Planten die goed zijn voor de biodiversiteit zijn onder meer duizendblad, herfstaster, kattenkruid, lavendel, slangenkruid, vlinderstruik en wilde marjolein. Stichting Steenbreek heeft een uitgebreide lijst samengesteld met bomen, heesters, klimplanten en vaste planten die bijdragen aan biodiversiteit. Deze lijst is te vinden op: www.steenbreek.nl/wp-content/uploads/2023/02/Tabel-gekweekte-planten-voor-stadsbiodiversiteit-005.pdf.

Vergroenen? Dat doet u met Groener (be)loont subsidie!

Helpt u de leefomgeving groener te maken, met meer verkoeling in de zomer en minder kans op wateroverlast? Dan kan de gemeente u hierbij misschien wel helpen met een financiële bijdrage. Gemeente Heerenveen subsidieert dit jaar verschillende initiatieven die een bijdrage leveren aan vergroening voor klimaatadaptatie en biodiversiteit, tot maximaal 50%. Kijk hier voor meer informatie.

Actueel