In het donker zie je meer

Als het donker wordt, ontwaken de nachtdieren. Vleermuizen. Nachtvlinders. Padden. Egels. Uilen. Deze dieren doen alles in het donker.

Jagen, eten, paren en hun jongen grootbrengen. Maar de duisternis verdwijnt. Elk jaar wordt het in ons land 5 procent lichter. Al dat licht heeft grote gevolgen voor de leefgebieden en -ritmes van de nachtdieren. Daarom vragen we jou om het licht uit te doen. Maak opnieuw kennis met de duisternis. Kijk naar de maan en de sterren. Verwonder je over de contouren van de nacht. En ontdek: in het donker zie je meer.

Daarom doen wij het licht uit!

Door het donker te omarmen, helpen we dieren en planten die afhankelijk zijn van de nacht. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om het licht uit te doen!

Licht kost stroom. En stroom moet worden opgewekt. Door minder licht te laten branden, hoeft minder stroom te worden geproduceerd. En dat is wel zo goed voor het milieu.
Stroom die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Door het licht vaker uit te zetten, bespaar je geld.
Wist je dat straatverlichting ooit is uitgevonden omdat auto’s vroeger geen of slechte verlichting hadden? Inmiddels beschikt elke auto over prima lampen. Het is dus niet meer nodig om alle straten te verlichten: lantaarnpalen op kruisingen en goede reflecterende strepen op de weg zijn voldoende.
We gebruiken steeds meer elektrische apparaten. Ons energienetwerk wordt dus zwaar belast. Als we het licht uitdoen, ontlasten we daarmee het energienetwerk. Zo blijft er meer stroom over voor andere apparaten.
Ook wij mensen zijn gebaat bij het donker. Zodra het donker wordt, maken we het slaaphormoon melatonine aan. Teveel licht kan de aanmaak daarvan verstoren. Dat kan leiden tot slaapproblemen.

Over de campagne

De gemeente Heerenveen heeft grote doelen op het gebied van duurzaamheid. We dagen inwoners uit om bij te dragen aan die doelen. Zodat we groener worden. Stap voor stap, één voor één.

Eén van onze doelen is om een gezonde balans te creëren tussen kunstlicht en donkerte. Een balans die rekening houdt met veiligheid, met sfeer, maar ook met het effect dat kunstlicht heeft op de natuur en onze biodiversiteit. Dat doen we onder meer door kritisch te kijken naar openbare verlichting in de gemeente.

Je leest hier meer over in ons lichtbeleid.

Maar om ons doel te bereiken, hebben we jou nodig. We vragen je om wat vaker het licht uit te doen. Van de sfeerverlichting in de tuin tot de etalage van je winkel. Laat het donker weer donker zijn. Dan zul je zien: in het donker zie je meer.

De nachtdieren in jouw omgeving willen je iets vragen

De nacht. We hebben er de hele dag op gewacht. Wij, dat zijn de nachtdieren die in jouw omgeving leven. Wij ontwaken als het nacht is. Om te jagen en eten. Om te paren en onze jongen groot te brengen. Om te leven.

Je zou kunnen zeggen dat wij in het donker op ons best zijn. Maar het donker, dat is steeds moeilijker te vinden. Want zodra de schemering invalt, gaan de lampen aan. Tot aan het ochtendgloren worden straten, gebouwen en kunstwerken verlicht. En dat terwijl er nauwelijks een mens wakker is!

Van al dat licht raken wij in de war. Wij, de nachtvlinders, vliegen op het licht af, maar sterven door uitputting. Wij, de vleermuizen, vermijden het licht juist, maar verliezen daardoor steeds meer van ons leefgebied. En wij, de padden, zitten het liefst in de donkerste plekjes, maar kunnen die steeds minder goed vinden. Allemaal weten we niet meer wanneer het tijd is om te slapen, paren of broeden. Het donker is voor ons dus van levensbelang. En daarom vragen we jou om het licht uit te doen. Maak opnieuw kennis met de duisternis. Kijk naar de maan en de sterren. Verwonder je over de contouren van de nacht. En ontdek: in het donker zie je meer.

Wij hebben het donker nodig! Wil je voor ons het licht uitdoen?

Nachtvlinders

Zodra het donker wordt, gaat de nachtvlinder op pad om voedsel te zoeken. Slim, want zo loopt ze minder kans om bejaagd te worden door andere dieren. Kunstlicht kan de nachtvlinder fataal worden: sterk aangetrokken door het licht blijft de nachtvlinder rondom de lichtbron fladderen. Net zo lang tot ze van uitputting sterft.

Padden

Omdat ze in de zon snel uitdrogen, verkiezen padden donker boven licht. Bovendien maakt de pad in het donker meer kans op een goedgevulde maag: de insecten die hij graag op zijn menu heeft, zoals kevers en regenwormen, leven vooral ’s nachts.

Egels

Als het licht is, laat de egel zich liever niet zien. Geef hem maar het donker! Dan, als de meeste roofdieren slapen, voelt de egel zich veilig genoeg om een maaltje bij elkaar te scharrelen.

Uilen

Geruisloos zoeft hij door de nacht, op zoek naar een prooi. Het donker is voor de uil van levensbelang. Alleen dan zijn de muizen die hij zo graag eet, actief en maakt hij kans op voldoende voedsel.