LEEF project gaat gehuld in groen De Greiden in
Liesbeth Lourens: “Klimaatverandering wacht niet, dus komen we nú in actie”
Op elektrische bakfietsen gaan ze gehuld in groene jassen de wijk in. Om inwoners van De Greiden te vertellen over hun duurzame plannen. Want de mensen achter Buitengewoon Duurzaam zijn nogal wat van plan. Wat begon met het idee om rijtjeshuizen te verduurzamen – nog altijd de basis van dit LEEF project – groeide in het afgelopen jaar uit tot een omvangrijk project waarmee ze het liefst de hele wijk willen vergroenen.
Eigenlijk zijn ze nog helemaal nog niet zo lang bezig. In april vorig jaar kreeg energiecoöperatie Buitengewoon Duurzaam – opgericht door wijkvereniging Buitengewoon De Greiden – de LEEF cheque van Gemeente Heerenveen ter waarde van €100.000, waarmee ze hun basisplan kunnen verwezenlijken. Volgend jaar moeten de eerste honderd huizen in de wijk al zijn aangepakt. Een diverse wijk met een divers publiek en véél rijtjeswoningen. En daarom zo interessant als pilotwijk. Want de verduurzamingen moeten eenvoudig te kopiëren zijn naar huizen in de rest van de wijk, en daarna in de rest van de gemeente. Die kent namelijk wel tienduizend geschakelde woningen die ervoor in aanmerking komen.
Next level wijkzaken
Liesbeth Lourens is secretaris van Buitengewoon Duurzaam. Ze ziet in dat de ambities van de energiecoöperatie groot zijn, maar dit is volgens haar een direct gevolg van het feit dat de toekomst nu eenmaal grote uitdagingen met zich meebrengt. “En daar kun je zittend vanaf de bank van alles van vinden, maar dat vind ik te makkelijk. Ik heb een achtjarige zoon en ik wil dat hij de kans krijgt in een mooie wereld op te groeien. Daarom ben ik ook lid geworden van de coöperatie. Om verschil te maken.” Ze werkt intensief samen met coöperatievoorzitter Anton Melein, die al honderden uren in het projectplan stak. “We wilden niet zomaar iets in elkaar flansen.” Het maakt duidelijk hoe serieus de coöperatie is. “Dit gaat al lang niet meer over wijkzaken. Dit is echt next level.”
Samenwerking
Omdat het Anton, Liesbeth en de andere leden achter Buitengewoon Duurzaam tijdens de voorbereiding van hun plan al gauw duizelde van alle informatie en regels, gingen ze op zoek naar samenwerkingspartners met verschillende expertises en ervaring. Zo helpt gebiedsontwikkelaar Van Wijnen hen op dit moment met het maken van een integraal wijkplan. De coöperatie zelf verzorgt de communicatie naar de wijkbewoners. “Wij komen hier vandaan, zijn eerlijk en recht door zee. Mensen vertrouwen ons en kúnnen ons ook vertrouwen. We praten gewoon als wijkbewoners onder elkaar”, aldus Liesbeth.
Betaalbaarheid
Het is op de eerste plaats de bedoeling om koopwoningen duurzaam te maken. Liefst zoveel mogelijk tegelijk, want dat is goedkoper. Daarbij moet een financieringsconstructie het voor alle lagen van de bevolking interessant maken om mee te doen. “Je moet er geen tweede hypotheek voor hoeven afsluiten”, zegt Liesbeth. Want het is enerzijds fijn als er zoveel mogelijk mensen meedoen zodat de benodigde zonnepanelen en warmtepompen mogelijk met korting kunnen worden aangeschaft, maar het is voor inwoners ook fijn dat hun huis weer toekomstbestendig is. “Niemand wil in een verouderd, ‘rood gelabeld’ huis zitten, midden in een hele rij van opgeknapte groen gelabelde huizen.”
Solar transferium en tulpen turbines
Wijkbewoners kunnen lid worden van de coöperatie en van ‘Energie van ons’. Ze kopen dan energie in, die in de eigen wijk wordt opgewekt. Hierbij wil Buitengewoon Duurzaam ook graag samenwerken met woningbouwverenigingen en met winkelcentrum De Greiden. Zo zijn er plannen om bovenop het dak van de Jumbo kleine windturbines te plaatsen, die eruit zien als gekleurde tulpen. En is er al een schets van een ‘Solar Transferium’ op de plek van de parkeerplaatsen bij het winkelcentrum. Zeg maar een grote overdekte carport vol zonnepanelen. Die zouden de laadpalen weer van stroom kunnen voorzien, bijvoorbeeld voor de elektrische deelauto’s waar hopelijk al gauw gebruik van kan worden gemaakt. Hiervoor zijn verschillende subsidies aangevraagd.
Locals met ambities
Wanneer het allemaal moet gebeuren? Liesbeth: “Dat hangt vooral af van de subsidies die we hebben aangevraagd. We verwachten die deze zomer te krijgen en dan willen we meteen van start, want de klimaatverandering wacht niet. Het klinkt misschien allemaal wat ambitieus, we blijven natuurlijk locals, maar we willen wel groot worden. Omdat we geloven in ons doel. En omdat we een mooie toekomst willen voor onze kinderen.”