Meer groen rond De Spil dankzij bont beplante boomspiegels

Bomen hebben ruimte nodig. Hoe meer grond rondom een boomstam – de ‘boomspiegel’ genoemd – hoe meer voedingsstoffen die boom uit de grond kan halen. Bomen langs straten hebben daarom eigenlijk een ruime boomspiegel nodig. Maar gezellig is anders, zo’n plakkaat donkere aarde. Bij MFA De Spil in Skoatterwâld maakte de gemeente hier samen met tientallen kinderen korte metten mee. En wethouder Gerrie Rozema hielp een handje mee.

De tijd van saaie stukjes aarde en bouwzand is voorbij, rond de bomen bij MFA De Spil. Hier zijn de boomspiegels eind oktober gevuld met een vrolijke mix van zaden, planten en bollen. Van tulpen tot krokussen, van korenbloemen tot klaprozen en van geraniums tot asters: het kán haast niet anders of het wordt dit voorjaar één groot feest van bonte kleuren. En terecht, want de zogeheten ‘boomspiegeltuintjes’ zijn door kinderen geplant en ingezaaid

Meteen enthousiast

De aanleiding voor de actie was de verruiming van de boomspiegels, begin dit jaar. Sindsdien lagen de stoepen rond De Spil er wat troosteloos bij. “We wilden de boomspiegels graag beplanten, maar dit kon niet goed in het droge voorjaar en de zomer”, vertelt Myrthe van Hecke van de afdeling Klimaatadaptatie en biodiversiteit bij Gemeente Heerenveen. “Daarom kozen we voor de herfst. We zochten contact met de basisscholen, het kinderdagverblijf in de Spil en Stichting Steenbreek. We betrokken ook Natuur- en Duurzaamheidseducatie De Naturij. We wilden graag de kinderen bij deze actie betrekken en er een educatief tintje aan geven. Iedereen was meteen enthousiast.”

Inspiratie

Myrthe van Hecke en haar collega’s lieten zich inspireren door initiatieven van de Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek. Van Hecke: “Zowel Guerrilla Gardeners als Stichting Steenbreek creëren op zoveel mogelijk manieren meer groen in stedelijke omgevingen, bijvoorbeeld door tuintjes aan te leggen op plekken met weinig of geen groen. Zo zetten ze zich in voor biodiversiteit en proberen ze de trend om tuinen te betegelen tegen te gaan. Daarnaast organiseert Guerrilla Gardeners in deze periode altijd het boomspiegelfeest en heeft Stichting Steenbreek de actie ‘Het Vergeten Plantseizoen’. In ons initiatief komen al deze dingen samen.”

Ideaal plantseizoen

Want de herfst is eigenlijk een ideaal seizoen om te planten. In het voorjaar kan het erg droog zijn waardoor nieuwe planten het moeilijk krijgen en veel water nodig hebben. Planten kunnen vaak beter wortelen in de herfst. De grond is nog warm van de zomer, er valt meer regen dan in de lente en in het voorjaar kun je gelijk van de nieuwe planten genieten. De gemeente streeft ernaar om vaker in de herfst te planten. Deze actie is een mooi voorbeeld.

Activiteiten

Om nog eens extra te benadrukken hoe belangrijk de gemeente het vindt om op deze manier aandacht te geven aan biodiversiteit, hielp wethouder Gerrie Rozema ook een handje mee bij het planten. In groepjes gingen kleuters van de basisscholen De Burcht en Het Slingertouw aan de slag met planten, met hulp van wijkbeheer en onder bezielende leiding van Ria Wijngaard van De Naturij. Zij legde de kinderen het één en ander uit over het belang van bloeiende bloemen voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarnaast konden de kleuters een kabouterpad lopen met Annemarie Elaut, ook van de Naturij, én schilderden ze vrolijke bordjes voor in de boomspiegeltuintjes, met daarop de boodschap: ‘Ssssst, hier groeien wij. Niet op lopen!’.

Groter aanpakken

Of ze van plan zijn om dit rond meer boomspiegels te doen? “Misschien wel”, vertelt Myrthe. “We hebben nu dertig boomspiegels aangepakt rond De Spil en dat is een mooi experiment. We zijn als gemeente lid van Stichting Steenbreek en we kijken hoe we de openbare ruimte groener en biodiverser kunnen maken. Dit kan op heel veel manieren. In het voorjaar zullen we zien of de boomspiegeltuintjes rondom De Spil tot een succes uitgroeien. We zijn heel benieuwd.”

Kleuters van de basisscholen De Burcht en Het SlingertouwKleuters aan de slag met de boomspiegeltuintjes.

Actueel