Heerenveen wordt aardgasvrij

In Nederland hebben we afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen. Om bijvoorbeeld mee te koken of onze huizen mee te verwarmen. Dit geldt ook voor onze gemeente. We hebben in de gemeente Heerenveen ongeveer 25.000 gebouwen die losgekoppeld worden, waarvan 22.500 woningen. De afspraak om geen aardgas meer te gebruiken in onze gebouwen staat in het Klimaatakkoord. Hierin staan de volgende 2 mijlpalen:

  • in het jaar 2030 verwarmen we 20% van de gebouwen met duurzame warmtebronnen.
  • in het jaar 2050 worden álle gebouwen en wijken aardgasvrij.

Animatie over Heerenveen Aardgasvrij (1:47)

Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase

We zijn gestart met het maken van het wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase. Samen met de inwoners van Heidemeer Waterfase kijken we of en hoe de wijk aardgasvrij kan worden. Wil je hier meer over weten? Via de gele knop hieronder vind je meer informatie.

De Transitievisie Warmte van Heerenveen

De Transitievisie Warmte van Heerenveen is klaar! Op 16 december 2021 heeft de gemeenteraad vergaderd over het rapport en de keuzes die we moeten maken. De transitievisie is een vrij technisch en complex verhaal, daarom hebben we een samenvatting gemaakt. Deze kun je hieronder lezen. Wil je liever de hele visie bekijken? Deze kun je onderaan deze pagina downloaden.

Ook al is de visie klaar, we staan altijd open voor vragen, verbeteringen en andere suggesties. Deze kun je mailen naar duurzaam@heerenveen.nl .

Wat betekent het voor mij?

De verschillende wijken en buurten in de gemeente Heerenveen hebben in de Transitievisie Warmte een plekje gekregen in de wijkvolgorde. Hieronder leggen we per tijdsblok uit wat dit voor jou betekent.

Mijn wijk of buurt wordt voor 2030 aardgasvrij. Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

In de gebieden die voor 2030 worden genoemd is al belangstelling vanuit de buurt om stappen te zetten om voor 2030 aardgasvrij te worden. De lokale initiatiefgroepen, gemeente, huiseigenaren, woningcorporaties, netbeheerder en anderen gaan samen een uitvoeringsplan gaat maken. Dit duurt ongeveer twee jaar. In dit plan werken we meer in detail uit wat er in jouw wijk of buurt gaat gebeuren. Wanneer je ondertussen verbouwplannen hebt of wilt verhuizen, kun je hier alvast rekening mee houden. Door bijvoorbeeld extra te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Op het energieloket kun je meer informatie vinden over maatregelen die geschikt zijn voor jouw huis.

Mijn wijk of buurt wordt tussen 2030 en 2040 aardgasvrij, kan ik nu al aan de slag met mijn woning?

In de wijken en buurten die tussen 2030 en 2040 aardgasvrij worden, kunnen we bestaande plannen en ontwikkelingen combineren met aardgasvrije oplossingen. Ook al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je woning. Door je woning bijvoorbeeld al beter te isoleren kun je je gasverbruik beperken en stijgt je wooncomfort.

Mijn wijk of buurt is tussen 2040 en 2050 aan de beurt, kan ik nu al iets doen?

Na 2040 worden de buurten en wijken aardgasvrij waarvan de gemeente nu geen ontwikkelingen en plannen in beeld heeft. Hier is meer tijd nodig. Ook hier geldt: al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je eigen woning of bedrijfspand.

Voor de meeste mensen betekent het dus: denk alvast na over verduurzaming. Het is verstandig om alvast te informeren naar de mogelijkheden voor jouw woning of bedrijf. Denk na over welke oplossing goed past bij jouw leefstijl of type bedrijf. En benut plannen voor verbouwing om te verduurzamen. Het is logisch dat je nu nog niet precies weet wat er kan. Op het energieloket vind je meer informatie over de verschillende maatregelen.

Iedereen hoort erbij

We willen iedereen er zoveel mogelijk bij betrekken, maar we weten ook dat sommige mensen helaas nu al moeten inleveren op wooncomfort om zo te besparen op energiekosten. Hier zijn we ons bewust van. We zoeken naar oplossingen voor duurzame warmte zonder energie-armoede. De gemeenteraad heeft in november 2021 de opdracht gegeven een plan van aanpak te maken om Energie armoede tegen te gaan. Daarnaast komt het Rijk binnenkort ook met een plan. In 2022 gaan we dit in Heerenveen verder uitrollen.

Aardgasvrij, alles op een rij