Waarom, hoe en wanneer Aardgasvrij?
Waarom willen we aardgasvrij worden? Hoe gaan we dit met elkaar organiseren en wanneer beginnen we? Dit zijn belangrijke vragen over Heerenveen Aardgasvrij. Op deze pagina proberen we hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.
Waarom wordt Heerenveen aardgasvrij?
- want dit is een doel in het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Heerenveen (vastgesteld door de gemeenteraad in 2019).
- omdat dit in het Nederlandse klimaatakkoord is afgesproken.
- aardgas is een fossiele energiebron die veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit is een van de oorzaken van klimaatverandering en dit zorgt weer voor hitte, droogte en wateroverlast. We gaan dit tegen door allemaal een steentje bij te dragen.
- de gaswinning in Groningen stopt uiterlijk in 2022.
- Nederland wil minder afhankelijk worden van buitenlands aardgas.
Wil je meer weten over het waarom? Download hier documenten met uitgebreide informatie.
Downloads over het waarom
Er is veel informatie beschikbaar over het waarom, hoe en wanneer. Hier vind je een aantal handige downloads met informatie:
- Duurzaamheidsprogramma gemeente Heerenveen
- Aanpak Heerenveen Aardgasvrij
- Bijlage Aanpak
- Poster Duurzaamheisprogramma gemeente Heerenveen
Wanneer wordt Heerenveen aardgasvrij?
- In 2050 is de gemeente Heerenveen aardgasvrij. Net als heel Nederland.
Het gaat in gemeente Heerenveen om ongeveer 25.000 gebouwen, waarvan 22.500 woningen zijn. In de woningmarkt ligt de grootste opgave.
- In 2030 moet 20% van de woningen en gebouwen aardgasvrij zijn. Dit is een Nederlandse klimaatafspraak en ook een doelstelling van de gemeente Heerenveen.
- De gemeente Heerenveen heeft nog niet bepaald welke 20% van de gebouwen in 2030 aardgasvrij moet zijn. Dat doen we samen met jou, als inwoner of ondernemer van gemeente Heerenveen.
Tijdlijn 2021
Er zijn een aantal belangrijke mijlpalen dit jaar. Zo heb je in juni in juli van dit jaar kans om te reageren op de ‘voorlopige wijkvolgorde’. Zie hieronder voor de planning in 2021.

Hoe wordt Heerenveen Aardgasvrij?
Landelijk is bedacht dat afkoppeling van aardgas per wijk moet gebeuren. De definitie van een wijk ligt niet vast. In Heerenveen staat een wijkindeling nog open. Ook denken we na over kleinere gebieden: een buurt, een straat, een woning, een bedrijf, een school? Het is duur om per pand een ander warmtesysteem te ontwikkelen en onderhouden, dus daar gaan de gemeente en de netbeheerder Liander samen goed op letten.
Verduurzaming komt het sterkst op gang als het uit wensen en ideeën vanuit de buurt voortkomt, dus daar bieden we ook ruimte voor. Het past ook bij ons motto “Heerenveen, één voor één groener”: we zetten vele kleine stappen om een groot doel te halen. Uiteindelijk willen we oplossingen vinden die goed bij ons passen.
LEEF Nieuweschoot experimenteert erop los
Het LEEF-project in Nieuweschoot test een unieke combinatie van techniek om uiteindelijk met het hele dorp van het aardgas af te gaan.
Contact
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Ilja van der Veen, projectleider bij de gemeente Heerenveen via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl