Ruimte voor planten en dieren – biodiversiteit
In ons groenbeheer werken we zoveel mogelijk met soorten die hier van nature thuishoren. We passen we ons maaibeheer aan waar mogelijk, maar houden wel rekening met veiligheid en overlast. Vanzelfsprekend gebruiken we geen gif. In een aantal projecten werken we aan het herstel van biodiversiteit. Biodiversiteit gaat over een verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Dit is van belang voor een schone en gezonde wereld. Hoe meer variatie, hoe meer de natuur in evenwicht is.
Uitvoeren van initiatieven met inwoners om te vergroenen
De gemeente is deelnemer van Steenbreek. Op deze website zijn veel inspirerende voorbeelden te vinden. We werken op dit moment aan de volgende projecten:
- Inzetten van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
- Biodiversiteit en klimaatadaptatie rondom eigen huis en erf
- Subsidieregeling groene daken en andere klimaatmaatregelen
- Initiatieven om het natuurnetwerk te versterken
We kunnen dit als gemeente niet alleen. We zoeken samenwerking! Iedereen kan een steentje bijdragen: bedrijven, inwoners, organisaties, agrariërs, noem maar op. Natuur wordt dan echt beleefbaar en herkenbaar. Naast je eigen tuin, kun je ook aan de slag met je straat, samen met de buren of verenigingen. Hierdoor ontstaat meer sociale samenhang in de buurt. Heb je een goed idee? Laat het ons weten!
Natuurinclusieve landbouw en bermbeheer
Natuurinclusieve landbouw is een ontwikkeling naar meer zorg voor de natuur op erven, akkers en weilanden, met minder impact op omliggende natuurgebieden. Hiervoor is ontwikkel- en experimenteerruimte nodig. We starten daarom met proeven met natuurinclusieve landbouw en natuurinclusief beheer in samenwerking met agrarische sector. Een voorbeeld is de ontwikkeling van het gebied Klaverblad Noordoost.
Lokaal natuurnetwerk ontwikkelen
Een natuurnetwerk is een netwerk van verbindingen en ‘stapstenen’ tussen verschillende leefgebieden van organismen (planten en dieren). Om de leefomgeving te kunnen verbeteren moeten organismen moeten zich kunnen verplaatsen, voortplanten en voedsel kunnen verzamelen. We gaan het natuurnetwerk en de ontbrekende schakels tussen natuurgebieden in beeld brengen op een natuurnetwerkkaart. Daarna bekijken we of we op een slimme manier de ontbrekende schakels kunnen toevoegen, bijvoorbeeld samen met grondeigenaren, ondernemers en inwoners.
Biodiversiteit en klimaatadaptatie in de energietransitie
Een van de duurzaamheidsopgaven van de gemeente is aardgasvrij worden. Het isoleren van woningen kan echter als gevolg hebben dat woningen minder geschikt zijn voor huisvesting van dieren die hiervan oudsher gebruik van maken. Denk hierbij aan de huismus, de zwaluw en de vleermuis. Door op tijd en goed ecologisch onderzoek uit te voeren, willen we borgen dat maatregelen genomen worden om soorten te beschermen.
Biodiversiteit en klimaat bij grootschalige energie zonneparken
Bij ontwerp en aanleg van zonneparken kijken we goed naar hoe we de ruimte kunnen benutten voor klimaat en biodiversiteit. Bijvoorbeeld door het inzaaien van ecologisch bloemenmengsel, of het aanleggen van plasdrasgebieden. We zoeken naar slimme combinaties met vergroening voor klimaat.

Contact
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met gemeente Heerenveen via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl