Veel gestelde vragen

Je hebt misschien vragen bij de verschillende subsidieregelingen van Groener (be)loont 2024. Daarom vind je hieronder een aantal veel voorkomende vragen en antwoorden.

Nee, dit kan niet. Je kunt alleen subsidie krijgen voor maatregelen die in 2024 zijn getroffen. Dus voor de kosten die je in 2024 hebt gemaakt.

Dan kun je helaas geen aanspraak maken op de subsidiepot.

Wat verder goed is om te weten: Gemeente Heerenveen behandelt de subsidies op volgorde van binnenkomst. De ontvangstdatum van de aanvraag is hierbij leidend. Je bent dus niet te laat als je per ongeluk een bijlage bent vergeten bij te voegen. Als er meerdere aanvragen op een dag binnenkomen, en op die dag raakt de pot leeg, dan gaan we loten.

Inheemse beplanting betekent: planten die hier van nature voorkomen. Deze zijn beter afgestemd op onze leefomgeving. Ook zijn het vaak belangrijke voedselbronnen voor vogels en insecten. Inheemse planten bevorderen daarmee de biodiversiteit.

Soms past inheemse beplanting echter minder goed. Ook planten die hier van nature niet thuishoren, kunnen bijdragen aan de biodiversiteit. Let er dan op dat ze insect- of vogelvriendelijk zijn. Insectvriendelijke beplanting is gifvrij gekweekt en heeft open bloemen met meeldraden en stampers waar insecten goed bij kunnen. Vogelvriendelijke struiken bevatten bessen die vogels kunnen eten. Of het zijn dichte struiken, waar vogels in kunnen schuilen of een nest kunnen bouwen.

Op huisjeboompjebeter.nl vind je voorbeelden van inheemse beplanting. En op de website van de vogelbescherming zie je verschillende lijsten met planten die passen in een vogelvriendelijke tuin.

• Zegge (Carex oshimensis ‘Everlime’)
• Kardinaalsmuts (Euonymus fortenei ‘Harlequin’)
• Schoenlappersplant (Bergenia sp.d.)
• Purperklokje (Heuchera)
• Gewone eikvaren (Polypodium vulgare)

Bovengenoemde planten doen het buiten goed in verticale wanden. Bekijk ze hier.

Bekijk hier de Top 25 van grassen die voor biodiversiteit zorgen en geschikt zijn voor groene daken. Deze lijst vind je op pagina 60 van onderstaande handreiking.

Bekijk hier de top 25 Grassen voor natuurdaken

Afkomstig van Greendealgroenedaken.nl

Grind, split, schelpen of lavasteen laten ongehinderd water door. Maar ook grasbetontegels, cacaodoppen of houtsnippers laten water passeren. Maak eventueel gebruik van antiworteldoek of grindplaten voor een stevige ondergrond.

Bekijk ook deze pdf voor waterpasserende verharding

Afkomstig uit: handboek watervriendelijke tuin.

Tegenwoordig zien we veel vaker tuinen die vol tegels liggen, dat geeft problemen:

1. Droogteschade: door de afsluitende laag van tegels of stenen kan regenwater nauwelijks in de grond zakken. Daardoor wordt het grondwater niet aangevuld.

2. Het regenwater stroomt dan via de regenputten het gemengd riool in. Door dit vele water wordt de rioolwaterzuivering meer belast dan nodig is.

Staat je vraag er niet bij? Mail deze dan naar Gemeente Heerenveen via: duurzaam@heerenveen.nl.

Klimaatadaptatie en Biodiversiteit