Groener (be)loont!

Een groen dak? Het aansluiten van een regenton? Of waterdoorlatende verharding aanbrengen? Deze – en andere maatregelen – subsidieert Gemeente Heerenveen in 2021 tot maximaal 50%. Het maakt de gemeente leefbaarder: verkoeling in de zomer, meer groen en minder kans op wateroverlast. Lees hoe je eenvoudig jouw steentje, of liever: je plantje, bijdraagt aan een betere leefomgeving.

Nu tijdelijk € 10,- korting op een plantenpakket

In de maanden mei en juni kun je jouw tuintegels inleveren in ruil voor planten met flinke korting.

Zes subsidiemaatregelen voor bedrijven en particulieren bestaande bouw

Er zijn in totaal zes maatregelen waar je subsidie voor kunt aanvragen. Van alle regelingen kunnen zowel particulieren als bedrijven gebruikmaken:

 1. Aanleg groen dak
 2. Aanleg groene wand met infiltratiesysteem
 3. Aanleg regenwatergebruikinstallatie
 4. Verharding vervangen door groen of waterdoorlatende verharding
 5. Afkoppelen regenpijp van het riool
 6. Aansluiten regenton, regenwater opvang- of infiltratiemodule

Er is in totaal 100.000 euro beschikbaar: 70.000 euro voor de eerste drie regelingen en
30.000 euro voor laatste drie. Het gaat om verbeteringen van de bestaande situatie, nieuwbouwprojecten worden niet gesubsidieerd.

Verschil per regeling: vooraf toestemming of naderhand

Voor de eerste drie maatregelen, die vaak duurder zijn, vraag je vooraf goedkeuring aan via een aanvraagformulier. Dit doe je minimaal zes weken voordat je van plan bent te beginnen met de uitvoering.

Bij de andere maatregelen kun je de subsidie achteraf aanvragen. Let er dan wel op dat je aan de voorwaarden voldoet. Dit zijn onder andere: het opsturen van de kopiefacturen en voor/na foto’s. Per maatregel lichten we deze stappen toe op de bijbehorende voorwaardenpagina.
Voor alle maatregelen geldt dat je alleen subsidie kunt krijgen als ze in 2021 getroffen zijn. Je kunt dus geen aanvraag indienen met facturen uit eerdere jaren.

Beschikbaar budget

Openstaand subsidiebedrag:

€ 36.958 voor regeling 1 t/m 3
€ 20.130 voor regeling 4 t/m 6

De voordelen van vergroening en regenwatergebruik

Wil jij:

 • Zomers een koeler klimaat, thuis of op je werkplek?
 • Een dak dat langer meegaat?
 • Besparing op drinkwaterverbruik?
 • Minder wateroverlast bij hoosbuien?
 • Minder opwarming in en om gebouwen?
 • Meer ruimte voor vlinders, bijen en vogels?
 • Betere kwaliteit van het oppervlaktewater?

Door simpelweg meer groen terug te brengen en regenwater te hergebruiken, profiteren we allemaal van deze voordelen. Dat is fijn toch?

Bekijk hieronder de 6 verschillende regelingen:

Groener (be)loont subsidies

 • Groener (be)loont actie – € 10 kassakorting
  Kom in actie en vergroen je tuin. Want groen beloont! Je krijgt er een prettiger leefomgeving voor terug. Minder hitte en betere waterafvoer. Verruil je tegels voor groen. Doe mee met het NK-Tegelwippen of maak gebruik van de Groener (be)loont subsidie.
 • Subsidie groen dak
  Een groen dak heeft veel voordelen. Daarom helpt Gemeente Heerenveen je graag een handje met de realisatie van een groen dak.
 • Subsidie aansluiten regenwateropvang
  Het opvangen van regenwater heeft veel voordelen. Daarom helpt Gemeente Heerenveen je graag een handje met het vergroenen van je huis.
 • Subsidie afkoppelen regenpijp
  Het afkoppelen van regenwater van gemengd riool heeft veel voordelen. Daarom helpt Gemeente Heerenveen je graag een handje met het verduurzamen van je huis.
 • Subsidie groene wand
  De aanleg van een groene wand heeft veel voordelen. Daarom helpt Gemeente Heerenveen je graag een handje met de aanleg van jouw groene wand.
 • Subsidie groen of waterdoorlatende verharding
  Met een groene tuin trek je meer insekten en vogels aan en tegelijkertijd voorkom je wateroverlast. Daarom helpt Gemeente Heerenveen je graag een handje met de aanleg van jouw groene tuin.