Regenwaterschutting of grindkoffer?
Regenwater kun je eenvoudig opvangen met een regenton, regenzuil of andere module. Heb je daarvoor niet direct een plek in gedachten? Denk dan eens aan een regenwaterschutting. Zo sla je twee vliegen in een klap: waterberging en erfafscheiding. Waterberging kun je ook doen met infiltratiekratten of grindkoffers. Lees hier hoe dat werkt.
Met een ouderwetse regenton, -zuil, -schutting of andere module, vang je hemelwater op en kun je het ook weer hergebruiken. Bijvoorbeeld in je tuin, of om streeploos je auto of ramen mee te wassen.
Wat is een regenwatermodule?
Een regenwatermodule is een opvangbak voor regenwater, zoals een ton, een schutting of een zuil. Een regenwaterschutting is een modulair systeem van opvangbakken die je eenvoudig aan elkaar koppelt. Werk eventueel samen met je buren en gebruik het als erfafscheiding. Zo heb je altijd water voor je plantjes bij de hand. Ter verfraaiing kun je er een groene klimplant voor plaatsen.
Grindkoffers of infiltratiekratten
Om het riool minder te belasten kun je ook voor infiltratiekratten of grindkoffers kiezen. Bij deze laatste twee oplossingen wordt het water vastgehouden zodat het daarna langzaam de grond kan intrekken. Voor deze oplossingen graaf je een sleuf in de grond waarin je de kratten of koffers plaatst. Infiltratiekratten zijn zeer geschikt onder een grasveld. Het zorgt ervoor dat je in een droge periode niet hoeft te sproeien. Grindkoffers zie je vaak om het huis, langs gevels. Dit heeft nog een pluspunt: het grind kondigt ongenode gasten aan.
Subsidie achteraf
Hoe werkt deze maatregel? Deze subsidie wordt achteraf beoordeeld en vastgesteld. Per regenton, -schutting of -zuil is 60 euro beschikbaar (tot maximaal 175 euro). En voor de infiltratiemodules (kratten of grindkoffers) is dit 115 euro (met een maximum van 345 euro). In beide gevallen is dit tot 50% van de subsidiabele kosten.
Meer weten over deze regeling? Download hieronder de voorwaarden en vraag gelijk subsidie aan.
Bekijk de vraag en antwoordpagina met meer informatie over de subsidieregeling
Groener (be)loont 2023:
Tips voor de aanleg
Huisje, boompje, beestje?
Ook op de site van
huisjeboompjebeter.nl
vind je inspirerende tips
voor regenwateropvang.
Regenwaterschutting
Bekijk op rainproof.nl
verschillende toepassingen
van regenwaterschuttingen.
Foppe (Nes): Wil je duurzame veranderingen maken? Begin thuis!
Hij was één van de eerste inwoners van Nes met zonnepanelen. Koken op gas, dat doet hij al jaren niet meer. En zijn volgende auto, dat wordt een elektrische. Of zelfs één op waterstof. Voor Foppe de Haan is een duurzame keuze een vanzelfsprekende keuze. ‘Zoals we nu met de aarde omgaan, kan het niet langer.’
Contact
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met team duurzaamheid via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl