Voorkom wateroverlast met groen en waterdoorlatende verharding
Sierbestrating vervangen door een mooie bloeiende border. Bomen, heggen of gras aanplanten waar eerst verharding lag. Of van een betegelde oprit naar een waterdoorlatende verharding als grind of split. Er is in bijna elke tuin verbetering mogelijk als het om waterafvoer en vergroening gaat.
In mediterrane steden zie je het steeds vaker: overstromingen in de straten en pleinen. Het is een scenario dat mogelijk ook onze kant op komt. Voorkomen is beter dan genezen. Als we nu inzetten op vergroening, kunnen we in de toekomst wateroverlast misschien buiten de deur houden. En dat niet alleen. Vergroening en waterdoorlatende verharding zijn in meerdere opzichten interessant.
De voordelen van vergroening en waterdoorlatende verharding
Wist je dat groen gelukkiger maakt? Dat blijkt telkens weer uit onderzoek. Daarnaast heeft het ook direct voordelen voor onze leefomgeving:
- Meer ruimte voor regenwater om direct in de bodem te zakken
- Het riool wordt ontlast, dus minder kans op wateroverlast
- Groen absorbeert warmte: het blijft buiten koeler
- Meer leefruimte voor insecten, vlinders en vogels
- Binding van CO2 en fijnstof
Regeling Groener (be)loont
Wat houdt de regeling in? Je kunt maximaal 50% van de kosten vergoed krijgen, tot 865 euro. Wanneer je verharding vervangt door waterdoorlatende verharding of beplanting, krijg je tot 18 euro per m2 vergoed. Kies je voor beplanting die bijdraagt aan de biodiversiteit? Zoals de lijsterbes die voor 32 inheemse vogelsoorten op het menu staat? Of bloemen voor insecten? Dan krijg je nog 6 euro per m2 extra.
Subsidie achteraf
Deze vergoeding wordt pas achteraf vastgesteld. Bekijk eerst de voorwaarden via de link hieronder. Zo vergroot je de kans om subsidie te krijgen. Huur je het perceel dat je wilt vergroenen? Zorg dan dat je schriftelijke toestemming van de eigenaar hebt.
Bekijk de vraag en antwoordpagina met meer informatie over de subsidieregeling
Groener (be)loont 2023:
Tips voor de aanleg
Inheemse beplanting
Op huisjeboompjebeter.nl vind je veel tips over inheemse planten die de biodiversiteit bevorderen.
Bloeiende natuurtuin
Bekijk ook dit inspirerende artikel uit de Volkskrant: in tien stappen een bloeiende natuurtuin.
Gerard
Ik hoop dat steeds meer mensen de natuur gaan waarderen en respecteren Hoe meer je over de natuur weet, hoe beter je voor haar wilt zorgen. Dat is de visie van Gerard Tamminga. Deze geboren en getogen Heerenvener is docent op het Nordwin College en heeft daarnaast zijn eigen ecologisch adviesbureau. Hij ziet zichzelf nog […]
Gosse (Akkrum): Zorg voor inheemse, bloeiende planten!
Een grote tuin heeft hij niet. Tóch wonen er in de achtertuin van Gosse Wielinga twee bijenvolken. Een aantal jaar geleden begon hij, na lang wikken en wegen, met bijenhouden. Die hobby veranderde zijn tuintje in een ‘levendige boel’.
Contact
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met team duurzaamheid via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl