Regionale Energie Strategie
Eind juni 2019 was de Nederlandse Klimaatakkoord een feit. Een van de belangrijkste doelen is het verminderen van de CO2-uitstoot. In 2030 moet de uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. Dit is de Energietransitie.
We zijn in Nederland begonnen met het opwekken van duurzame energie op grote schaal. Onze lucht wordt schoner en we stoppen met boren naar olie en aardgas. Zo zorgen we voor een betere toekomst voor ons én onze kinderen.
Alle overheden in Nederland werken samen om van de energietransitie een succes te maken. Het is belangrijk om met de maatschappij te komen tot een gedeelde ambitie en goede besluiten. In Nederland doen we dit via het uitwerken van integrale regionale energie strategieën (RES). Fryslân is een van de dertig energieregio’s die een Regionale Energiestrategie (RES) gaat opstellen. Hierin staat voor het jaar 2030 beschreven:
- Hoeveel elektriciteit we gaan opwekken met wind- en zonne-energie op land.
- Hoe we huizen en gebouwen gaan verwarmen zonder aardgas
Een betere toekomst voor ons én onze kinderen, dat wil jij toch ook?
Wat doet Fryslân?
In Fryslân wordt in 2030 tenminste 2,3 TWh aan energie opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Dat komt van de huidige zonneparken en windmolens en van projecten die in aanbouw zijn of al op de planning staan. Dit hebben we/de Friese overheden aangegeven in de tussenstap: de Concept RES. We gaan later dit jaar (na Corona) in gesprek over wat we in Friesland nog meer kunnen opwekken, en dat zetten we in de RES1.0
Wat doet de rest van Nederland?
Binnenkort moeten alle energieregio’s aangeven hoeveel duurzame energie zij gaan opwekken in 2030. Bij elkaar opgeteld moet dit uitkomen op 35 TWh. Dat is evenveel elektriciteit als 10 miljoen huishoudens per jaar verbruiken.

Betrekken van inwoners
Alle inwoners van Fryslân zijn in het voorjaar van 2020 gevraagd mee te denken over een duurzame toekomst voor Fryslân. Friese inwoners willen betrokken zijn bij de overstap naar schone energie in Fryslân. Meer dan 90% van de mensen vulden dit in op de vragenlijst kiesvoorjelte.nl. In totaal gaven 3061 mensen aan hoe zij betrokken willen zijn bij de energietransitie en wat ze erover weten. Friese overheden gebruiken de resultaten om inwoners te betrekken bij het maken van de Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staat o.a. hoe Fryslân elektriciteit wil opwekken uit wind- en zonne-energie. De uitkomsten van de vragenlijst kun je hiernaast downloaden via de gele knop (zie bovenin rechterkolom).

Contact
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ilja van der Veen, projectleider bij de gemeente Heerenveen via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl