Subsidies

Duurzamer leven, dat kost toch veel? Een veelgestelde vraag. Vaak zijn er aanpassingen aan de woning nodig. Daar zijn inderdaad kosten mee gemoeid. Echter, merendeels zijn dit investeringen, die je op termijn terugverdient. Zo leveren isolerende maatregelen zoals spouwmuurisolatie of HR++ glas energiebesparing op en dat zie je terug op je energierekening!

Investeren en geld besparen

Daarnaast kun je gebruik maken van subsidiemaatregelen die het Rijk of de gemeente aanbieden. Zo wordt je huis verduurzamen nog interessanter. Je kunt bijvoorbeeld de BTW op zonnepanelen terugkrijgen. Afhankelijk van het aantal panelen kan dat voordeel oplopen tot wel duizend euro. Om helder te hebben van welke subsidies je op dit moment gebruik kunt maken, vind je hier een overzicht:

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)


Voor een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen of bij kosten voor aansluiten op een warmtenet kun je de ISDE subsidie aanvragen. Per 2021 is deze regeling uitgebreid met vijf type isolatiemaatregelen. Zoals vloerisolatie of hoogrendementsglas.

Meer informatie:
Website Rijksoverheid

BTW teruggave bij aanschaf zonnepanelen


Wanneer je zonnepanelen koopt, kun je via de belastingdienst eenmalig de btw terugvragen over de aanschafprijs. Tot 2023 kun je de stroom die je terug levert aan het net, ook nog salderen. Dat betekent dat dit wordt verrekend met de stroom die je nog afneemt van je energieleverancier en daarmee verlaag je jouw energierekening. Info en aanvragen:
Website Belastingdienst

Wat is de zon op je dak waard?
Denkt je na over het kopen van zonnepanelen en wil je weten of het dak geschikt is? Gebruik dan onze zonnekaart. Hier kun je snel en simpel kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je hoeft alleen je adres op te geven en de zonnekaart berekent hoeveel zonnepanelen op het dak passen, wat dit kost en oplevert in euro’s en in CO2 winst. Handig dus.

Groener (be)loont subsidies
Voor huis en tuin


Een groen dak of groene wand, opvang en hergebruik van regenwater, ook hier kun je sinds 2021 subsidie voor aanvragen voor binnen de gemeente Heerenveen. De regeling heeft tot doel om de gemeente leefbaarder te maken: verkoeling in de zomer, meer groen en minder kans op wateroverlast.


Meer weten? Lees hier meer over de 6 subsidiemaatregelen.