Subsidies

Duurzamer leven, dat kost toch veel? Een veelgestelde vraag. Vaak zijn er aanpassingen aan de woning nodig. Daar zijn inderdaad kosten mee gemoeid. Echter, merendeels zijn dit investeringen, die je op termijn terugverdient. Zo leveren isolerende maatregelen zoals spouwmuurisolatie of HR++ glas energiebesparing op en dat zie je terug op je energierekening!

Investeren en geld besparen

Daarnaast kun je gebruik maken van subsidiemaatregelen die het Rijk of de gemeente aanbieden. Zo wordt je huis verduurzamen nog interessanter. Je kunt bijvoorbeeld de BTW op zonnepanelen terugkrijgen. Afhankelijk van het aantal panelen kan dat voordeel oplopen tot wel duizend euro. Om helder te hebben van welke subsidies je op dit moment gebruik kunt maken, vind je hier een overzicht:

Subsidie energiebesparing eigen huis
(SEEH)


Waardebontegoed voor kleine energiebeparende maatregelen (RRE)


Gaat om het treffen van minimaal twee grotere energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Denk hierbij aan het isoleren van o.a. het dak, de wanden en de vloer. Het rijk geeft momenteel 30% subsidie, Provincie Fryslân doet daar tijdelijk nog eens 10% bij, dus in totaal tot 40% subsidie mogelijk. Lees via deze linken alle informatie:
Website Provincie Fryslân
Website Rijksoverheid

Alle woningeigenaren in de gemeente Heerenveen hebben vanaf 9 oktober een brief met waardebon in de brievenbus gekregen. Hiermee kunnen kleine energiebesparende producten worden gekocht, zoals LED-lampen, tochtstrips of een waterbesparende douchekop. Je ontvangt maximaal 70 euro retour. Ook kun je je inschrijven voor een inkoopactie voor grotere maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Goed te combineren met de SEEH subsidie!
Lees hier meer over de regeling.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)


BTW teruggave bij aanschaf zonnepanelen


Dit is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen voor bouwprojecten waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd. Meer informatie:
Website Rijksoverheid

Wanneer je zonnepanelen koopt, kun je via de belastingdienst eenmalig de btw terugvragen over de aanschafprijs. Tot 2023 kun je de stroom die je terug levert aan het net, ook nog salderen. Dat betekent dat dit wordt verrekend met de stroom die je nog afneemt van je energieleverancier en daarmee verlaag je jouw energierekening. Info en aanvragen:
Website Belastingdienst

LEEF Lokaal Energie Experimenten Fonds


Energiebespaarlening


Het LEEF Fonds is bedoeld om inwoners en bedrijven te ondersteunen grotere duurzame energieprojecten op te starten.

Friese inwoners die hun spaargeld niet willen of kunnen inzetten voor het energiezuiniger maken van hun huis, kunnen kiezen voor een Energiebespaarlening. Vanaf 1 augustus 2020 krijgen Friese aanvragers een korting van 0,5% op de rente. Meer weten of aanvragen:
Website Provincie Fryslân