Aardgasvrij wonen
In veel huizen in onze gemeente wordt aardgas gebruikt om mee te verwarmen of koken. Maar we hebben in Nederland afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen. Dit geldt dus ook voor onze gemeente. In de gemeente Heerenveen staan ongeveer 25.000 gebouwen die losgekoppeld worden, waarvan 22.500 woningen, maar dat loskoppelen kan natuurlijk niet zomaar.
Waarom aardgasvrij wonen?
Aardgasvrij wonen is een cruciale stap richting het behalen van de klimaatdoelen. Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding CO₂ uitstoot. Die uitstoot moet omlaag, omdat het voor klimaatverandering zorgt. Door van aardgas af te stappen, kunnen we de ecologische voetafdruk van onze woningen verkleinen. Daarnaast helpt aardgasvrij wonen ons minder afhankelijk te worden van aardgasimporten en energieprijzen, die gevoelig zijn voor schommelingen.
Wat betekent aardgasvrij wonen nu voor mij?
Voor de meeste mensen betekent het: denk er alvast over na. Ook is het verstandig om je alvast te (laten) informeren wat de mogelijkheden zijn voor jouw eigen woning of bedrijf. Welk alternatief goed past bij je leefstijl of type bedrijf? Het is logisch dat je nu nog niet precies weet wat je wil en wat er kan. We willen alle inwoners zoveel mogelijk bij het proces betrekken, maar we weten ook dat sommige mensen helaas nu al moeten inleveren op wooncomfort om zo te besparen op energiekosten. Daar zijn we ons bewust van. Het is daarom goed om te weten dat we naar oplossingen voor duurzame warmte willen zoeken zónder energie-armoede. Samen met andere gemeenten vragen we daarom ook aandacht voor de betaalbaarheid bij het Rijk.
Alternatieve manieren om te verwarmen
De meeste mensen zijn zo gewend aan het verwarmen met aardgas door middel van een cv-ketel, radiatoren of gaskachels, dat het lastig is om te bedenken hoe aardgasvrij wonen eruitziet. Er zijn verschillende technieken en systemen ontwikkeld om huizen, individueel of gezamenlijk, te verwarmen. We sommen ze voor je op:
- Warmtepompen. Warmtepompen zijn op dit moment de meest populaire optie voor aardgasvrije woningen. Een warmtepomp maakt gebruikt van duurzame energiebronnen zoals lucht, water of de bodem. Ook bestaan er hybride warmtepompen. Daarin wordt een warmtepomp met en kleine gasketel gecombineerd. Dat systeem gebruikt dus nog gedeeltelijk gas, maar is een goede tussenstap naar volledig aardgasvrij wonen.
- Warmtenetten. Warmtenetten worden ook wel stadsverwarming genoemd en bieden verwarming door middel van restwarmte van bijvoorbeeld de industrie. Die warmte wordt via een netwerk van leiding naar woningen gebracht. Vaak gaat het dan om volledige straten of buurten.
- Infraroodpanelen. Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in een ruimte, maar stralen warmte direct naar objecten en personen in de kamer. Dat voelt een beetje zoals de zon. Infraroodverwarming is energiezuinig en kan per ruimte worden geïnstalleerd en bediend, wat het heel flexibel maakt. Het is vooral nuttig in goed geïsoleerde, kleinere ruimtes en als aanvullende verwarming.
Aardgasvrij wonen begint met isoleren
Voor je naar alternatieve verwarming kunt kijken, is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie je verbruikt om je huis te verwarmen. Bovengenoemde systemen verwarmen op een lagere temperatuur dan de traditionele cv-ketel. Een niet of slecht geïsoleerd huis krijg je daarmee moeilijk warm. Bekijk dus eerst de mogelijkheden wat betreft isoleren en zet vervolgens de stap richting alternatieven voor koken, verwarmen en uiteindelijk aardgasvrij wonen.
Subsidies
Om de doelen uit het Klimaatakkoord te behalen, stimuleren we het als gemeente om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je huis. Daarom zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zowel vanuit de gemeente als de provincie en het Rijk. Wil je je huis gaan isoleren? Onderzoek dan of je voor de NIP of ISDE in aanmerking komt. Je vindt alles over beide subsidieregelingen via de pagina ‘Huis’ onder het kopje ‘Subsidies’.
Denk je aan het isoleren van je dak of spouwmuur? Houd dan rekening met beschermde diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Om hen toch een plekje te bieden, kun je je aanmelden voor de plaatsing van een gratis vleermuiskraamkast. Daarover lees je meer op de pagina Help de vleermuizen!