Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Dat betekent dat we op een andere manier gaan koken en ons huis verwarmen. Voor elk dorp of wijk in de gemeente Heerenveen wordt een wijkuitvoeringsplan opgesteld. In zo’n plan wordt, in samenwerking met bijvoorbeeld een werkgroep, lokale coöperaties en inwoners, bedacht welk duurzaam alternatief aardgas kan vervangen.

Voor Heidemeer Waterfase is het wijkuitvoeringsplan tot stand gekomen door een samenwerking tussen de lokale Werkgroep Duurzaamheid, VvE, de gemeente en WijkvanNu. Het plan is een tussenstap om aardgasvrij te worden in 2030.  

Individuele warmteoplossingen  

Net zoals bij andere gebieden en wijken blijkt ook uit onderzoek voor Heidemeer Waterfase dat collectieve initiatieven niet het meest voordelig zijn. Daarom wordt er gekeken naar individuele warmteoplossingen in de gemeente Heerenveen. De vier mogelijke warmteoplossingen voor de wijk Heidemeer Waterfase zijn de volgende: 

  • Lucht- warmtepomp 

Een lucht-warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om een gebouw te verwarmen of warm water te produceren. Een belangrijk voordeel is dat het een duurzame en energiezuinige manier is om een woning te verwarmen, wat kan leiden tot lagere energiekosten. 

  • Waterwarmtepomp 

Bij een waterwarmtepomp komt de warmte uit grondwater, oppervlaktewater of zelfs regenwater. Deze systemen zijn zeer efficiënt en leveren een constante temperatuur. Dat zorgt voor lagere energiekosten en een verminderde ecologische impact. 

  • Bodemwarmtepomp  

Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de ondergrond via een systeem van buizen die in de grond zijn ingegraven. Hierbij benut je de constante temperatuur van de aarde voor verwarming en koeling. Deze systemen zijn zeer efficiënt en hebben een lange levensduur, waardoor ze op de lange termijn zorgen voor aanzienlijke energiebesparingen. 

  • Airco met elektrische boiler 

Een airco met elektrische boiler combineert koeltechnologie met een elektrische boiler om niet alleen ruimtes te koelen, maar ook warm water te produceren. Deze airco is veelzijdig en kan zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden. 

Bewoners van de wijk kunnen dus zelf kiezen wat voor optie het beste bij hen en hun huis past. Hoe goed je huis nu al geïsoleerd is, speelt namelijk een grote rol in het aanschaffen van een van deze opties. Ook tellen de aanschafkosten en verbruikskosten natuurlijk mee in ieders overweging. Verder wordt er aangeraden om te kijken naar andere manieren om zelf elektriciteit op te wekken, zoals zonnepanelen, een miniwindturbine of zonnecollectoren. 

Verduurzaming combineren 

Het is niet verplicht om in 2030 volledig aardgasvrij te wonen. Toch raden we alle bewoners aan om al zo veel mogelijk stappen te zetten. Er is nu namelijk nog tijd om verduurzaming te combineren met onderhoud of zelfs een verbouwing.   

Subsidies en financiering  

De gemeente geeft zelf geen subsidie, maar ondersteunt wel bij aanvragen voor subsidies of leningen van het rijk en provincie. Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), de Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE), de Energiebespaarlening en de Energiebespaarhypotheek van het Nationaal Warmte Fonds.  

Communicatie 

De Werkgroep en de VvE willen inwoners van Heidemeer Waterfase op de hoogte houden van de snelle ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming, zoals nieuwe technieken of subsidiemogelijkheden. Door middel van nieuwsbrieven blijven inwoners goed geïnformeerd, zodat iedereen een passende keuze kan maken.  

Monitoring  

Benieuwd hoe het gaat met de transitie? De gemeente houdt de voortgang van de verduurzaming bij door tweejaarlijks te inventariseren welke woningen een warmtepomp, zonnepanelen, een elektrische kookplaat en/of een elektrische auto (besteld) hebben en wat het vermogen daarvan is. De gemeente bespreekt de voortgang met de werkgroep, Liander en het rijk (Nationaal Programma Lokale Warmte) en bekijkt of er bijsturing nodig is.