Isoleren

De wind die zachtjes door je ramen en deuren fluit, constant koude voeten en een niet warm te stoken (beneden)verdieping? Veel oude(re) huizen zijn niet of slecht geïsoleerd en hebben een houten ondervloer. Dat merk je direct in je woongenot. Als je je huis wilt verduurzamen, is isoleren vaak stap één. Het leuke van isoleren is dat je het direct voelt. 

Of het nu gaat om je dak, vloer, (spouw)muren of beglazing: je kunt je huis aan alle kanten isoleren. Heb je een laag energielabel, blaas je in de winter ademwolkjes uit ín huis, loop je met een grote boog om de ramen heen of moet je ze elke ochtend afdrogen? Dan kan isoleren waarschijnlijk ook in jouw huis geen kwaad. Weet je niet waar te beginnen? Geen paniek! Onze energiecoach Jinke Kleistra staat voor je klaar. 

Waarom isoleren? 

In Nederland hebben we in het Klimaatakkoord afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze huizen en gebouwen. Dat geldt dus ook voor de 22.500 huizen in gemeente Heerenveen. Op dit moment wordt in veel huizen aardgas gebruikt voor bijvoorbeeld koken en verwarmen. Door minder aardgas te gebruiken, willen we de CO₂-uitstoot, die voor klimaatverandering zorgt, verlagen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de totale CO₂-uitstoot veroorzaakt door huishoudelijke verwarming en elektriciteitsgebruik.  

Door onze huizen beter te isoleren, kunnen we deze uitstoot verminderen. Een goed geïsoleerd huis blijft namelijk in de zomer langer koel en in de winter langer warm, daardoor daalt je energievraag. Dat heeft grote voordelen: de CO₂-uitstoot van je huis én je energielasten dalen namelijk beide flink mee, terwijl je wooncomfort stijgt. Daarnaast zorgt isoleren ervoor dat je energielabel hoger wordt, je energielasten dalen en is het goed voor je gezondheid. Dat komt omdat het in niet of slecht geïsoleerde huizen vaak heel vochtig is, wat voor schimmelvorming kan zorgen. 

Isoleren: stap één in het proces naar aardgasvrij wonen 

Voor je naar alternatieve, aardgasvrije verwarming kunt kijken, is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie je verbruikt om je huis te verwarmen. En dat betekent automatisch ook een lagere energierekening. Alternatieve verwarmingssystemen zoals bijvoorbeeld warmtepompen of warmtenetten verwarmen op een lagere temperatuur dan de traditionele cv-ketel. Een niet of slecht geïsoleerd huis krijg je daarmee moeilijk warm.  

Isoleren: waar begin ik? 

Als je je huis wilt isoleren om één of meerdere van bovenstaande redenen, is het soms lastig om te bedenken waar je moet beginnen. Maar geen paniek! Onze energiecoach Jinke Kleistra komt graag bij je langs om je te adviseren en kan samen een energieplan met je opstellen. Ze bekijkt daarvoor niet alleen je huis, maar hoort ook graag over je leefstijl en gezinssamenstelling. Zo kunnen jullie samen beslissen welke ruimtes of maatregelen prioriteit hebben en kun je stap voor stap je huis verduurzamen. Ook kan Jinke je wijzen op de subsidies die er zijn en je koppelen aan de juiste partijen. Interesse? Neem contact op! 

Subsidies 

Als gemeente stimuleren we het om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je huis. Daarom zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zowel vanuit ons, als vanuit de provincie en het Rijk. Wil je je huis gaan isoleren? Onderzoek dan of je voor bijvoorbeeld de NIP of ISDE in aanmerking komt. Je vindt alles over beide subsidieregelingen via de pagina ‘Huis’ onder het kopje ‘Subsidies’. 

Denk je aan het isoleren van je dak of spouwmuur? Houd dan rekening met beschermde diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Om hen toch een plekje te bieden, kun je je aanmelden voor de plaatsing van een gratis vleermuiskraamkast. Daarover lees je meer op de pagina Help de vleermuizen!