Energie besparen
De eerste stap in het verduurzamen van je bedrijf is – natuurlijk – energie besparen. Voor alle instellingen en bedrijven in de gemeente Heerenveen geldt daarom een energiebesparingsplicht. Benieuwd wat jouw verplichtingen zijn als eigenaar, beheerder of gebruiker? En waar je terecht kunt voor hulp of meer informatie? Je leest het hier!
Energiebesparingsplicht
Voor alle instellingen en bedrijven in de gemeente Heerenveen geldt een energiebesparingsplicht. Dit houdt in dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen moeten treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De gemeente kan verplichten om een onderzoek te laten verrichten om te checken of bedrijven aan de energiebesparingsplicht voldoen.
Informatieplicht
Verbruik je meer dan 50.000 kWh per jaar of is je bedrijf of instelling groter dan 25.000 m3 (aardgas)equivalent op jaarbasis? Dan geldt voor jou een informatieplicht. Dit houdt in dat je uiterlijk 1 juli 2019 aan de gemeente had moeten doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Een dergelijk rapport moet je eens in de vier jaar naar de gemeente sturen.
Meer informatie over de informatieplicht lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Minimaal energielabel C
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Op de website van de RVO kun je controleren of dit ook voor jouw kantoorgebouw geldt. Is dit het geval? Op EP-online check je het energielabel van je kantoor.
Geldt de verplichting voor jouw kantoorgebouw, maar is het energielabel niet bekend of lager dan C? Vul dan het vragenformulier in.
Wetchecker energiebesparing
Wil je checken welke wettelijke verplichtingen er gelden voor jouw organisatie of gebouw? Vul dan de wetchecker energiebesparing in. Je krijgt niet alleen een overzicht van alle energiebesparingsverplichtingen, maar ook een uitleg over hoe je hierover moet rapporteren aan de overheid. De RVO geeft geen maatwerkadvies over hóe je energie kunt besparen, maar ze verwijzen je wel steeds naar relevante webpagina’s van de overheid.
Let op: sommige verplichtingen gelden voor de hele organisatie, andere specifiek voor een locatie en/of gebouw. Heeft uw organisatie drie of meer locaties? Dan kun je het beste de wetchecker per locatie invullen. Dan is de uitkomst overzichtelijker. Bereid je – voordat je de wetchecker start – alvast voor. De volgende informatie heb je nodig:
- Hoeveel werknemers je organisatie ongeveer in dienst heeft.
- Wat je jaarlijkse omzet en balanstotaal ongeveer is.
- Hoeveel je per locatie ongeveer aan energie verbruikt.
- Hoe groot de gebruiksoppervlakte van uw gebouw(en) ongeveer is.
Vastgoedeigenaren
Ben je vastgoedeigenaar? Dan kun je de wetchecker ook invullen als niet jij, maar uw huurders de activiteiten uitvoeren. Kies dan bij uw bedrijfsactiviteit voor ‘dienstverlening’ en vervolgens ‘verhuur en handel van onroerend goed’.
Meer weten over de verschillende regels en wetten en de mogelijkheden rondom subsidies en fiscale voordelen? Kijk dan eens op de website van de RVO.