Help de vleermuizen!
Heb je plannen om te bouwen, verbouwen of isoleren? Houd er dan rekening mee dat onder daken en in de spouwmuren van woningen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven. Het gaat dan om de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger. Dit zijn beschermde diersoorten en daar moeten we als gemeente en inwoners goed voor zorgen. Om ze te beschermen, wil de gemeente kraamkasten voor vleermuizen plaatsen. Het liefst zoveel mogelijk in de muren van huizen van inwoners. Daarvoor zoeken we nog naar adressen. Iets voor jou? Lees snel verder!
Dieren met een nuttige taak
Vleermuizen zijn bijzondere dieren die hele nuttige taken uitvoeren binnen ons ecosysteem: een vleermuis is namelijk een natuurlijke vijand van onder andere de eikenprocessierups en eet enorme aantallen insecten, waaronder muggen. Dat is fijn voor een insectenvrij huis, maar ook voor de landbouw, omdat het boeren veel bespaart in plaagbestrijding.
Vleermuizen leven in spleten, kieren, zolders en kelders van gebouwen en in holtes in bomen. Naar schatting is 95% van de gebouwen in Nederland geschikt voor vleermuizen. Veel eigenaren weten niet dat zij medebewoners hebben. Zij leven namelijk een verborgen leven en geven geen overlast.
Vleermuizen gebruiken gebouwen om te rusten en hun jongen groot te brengen, maar door het verduurzamen en isoleren van onze huizen verdwijnen veel natuurlijke schuilplaatsen in gebouwen en woningen. Hierdoor is het voor vleermuizen moeilijker om een goede plek te vinden om te leven. Vleermuiskasten bieden een veilige en fijne plek waar vleermuizen kunnen rusten en hun jongen groot kunnen brengen. Dit draagt bij aan de bescherming en voortbestaan van deze dieren.
Eenvoudig de natuur beschermen
Het plaatsen van vleermuiskasten is een eenvoudige manier om vleermuizen te helpen. Als je meedoet, neem je actief deel aan natuurbescherming, zonder dat het je iets kost. Het liefst worden vleermuiskraamkasten ín de muur gebouwd, maar er zijn ook opties voor kasten die op de gevel gehangen kunnen worden. De gemeente betaalt de kosten van de kast en de installatie ervan, dus ook het herstel van de gevel, als er bakstenen verwijderd zijn. Zo heb je er zelf geen werk van of kosten aan bij plaatsing van de kast. Je hoeft dus enkel en alleen je gevel ter beschikking te stellen.
Goed om te weten: de kasten hebben geen invloed op de isolatie van je woning. Aan de achterkant van de kasten zit namelijk een isolatieplaat.
Geschikte woning
Het is belangrijk dat jouw huis één of meerdere vrije zijdes heeft. Dan gaat het dus automatisch over een hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning. De woning moet ook een kopgevel hebben zonder ramen (of in elk geval geen ramen vanaf de eerste verdieping). De kasten worden bij voorkeur zo hoog mogelijk in de muur geplaatst. Appartementen en tussenwoningen zijn helaas niet of minder geschikt.
Over de plaatsing van een vleermuiskraamkast
1. Meld je aan:
- Denk je dat jouw huis geschikt is? Vul het formulier onderaan deze pagina in om je aan te melden.
- Je komt op een deelnemerslijst die wordt gedeeld met natuuraannemer MIECON.
2. Wat gebeurt er daarna?
- Ruimtecheck: MIECON controleert of er ruimte is voor een kast van ±100 x 100 cm.
- Gevelcheck: Een ecoloog beoordeelt of jouw gevel geschikt is qua windrichting, zon en vleermuisgedrag.
Voor deze inspectie hoef je niet thuis te zijn; MIECON rijdt kort langs en betreedt indien nodig je tuin.
- Spreiding: Er wordt gekeken naar een goede verdeling van kasten in de gemeente.
3. Als jouw huis wordt gekozen:
- Je ontvangt een bericht over de plaatsingsdatum (je hoeft niet thuis te zijn).
- Plaatsing:
- Duurt maximaal een halve dag.
- Bestaande ruimtes worden eerst geschikt gemaakt, bijvoorbeeld door een stootvoeg uit te boren zodat vleermuizen toegang krijgen tot de ruimte erachter.
- Als dat niet mogelijk is, wordt een nieuwe verblijfplek gemaakt in de muur of onder de dakpannen.
4. Wat als er vleermuizen aanwezig zijn?
- Als vleermuizen al in de ruimte zitten, wordt dit gemeld.
- De situatie blijft verder ongewijzigd; er wordt alleen een invliegopening gemaakt
5. Isolatie en de vleermuiskast:
- Geef isolatieplannen vooraf door aan MIECON, ook als jouw woning al geïsoleerd is. Dit kan de keuze van de kast beïnvloeden.
6. Na de plaatsing:
Wil je de kast later verwijderen? Dit is op eigen initiatief en kosten, maar meld het bij ons.
Jouw contactgegevens worden na deelname drie maanden bewaard en daarna verwijderd uit het systeem.
Aanmelden
Heb je ruimte voor een vleermuiskast en wil je meedoen?
Vleermuiskast aanvragen
Heb je vragen? Mail dan naar duurzaam@heerenveen.nl.