Water besparen met de regenwatergebruikinstallatie

Dagelijks gebruiken we per persoon ongeveer honderdtwintig liter water. Daarvan is een groot deel voor het doorspoelen van de wc: gemiddeld kost dat zes liter drinkwater per keer. Ook de wasmachine verbruikt, afhankelijk van het model, tussen de 45 en 110 liter drinkwater per wasbeurt. Door met een regenwatergebruikinstallatie te werken, kun je vele liters drinkwater besparen. Iets voor jou? Zo word je er ook één!

Hoe werkt een regenwatergebruikinstallatie?

Een essentieel onderdeel van de installatie is de regenwatertank, die bij voorkeur ondergronds zit. Regenwater wordt daar vanaf het dak naartoe geleid. In de tank zit een filter met terugslagklep, om vuil direct te verwijderen. Ook is er een overstort, die je bijvoorbeeld kunt aansluiten op een infiltratievoorziening.

In huis hangt een regenwaterstation, dat het regenwater vanuit de tank naar het toilet en de wasmachine transporteert. Niet naar je kraan, want regenwater is geen drinkwater. Het regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en een drinkwatersuppletie. Drinkwatersuppletie zorgt ervoor dat de apparaten automatisch overschakelen op drinkwater als de regenwatertank bijna leeg is.

Subsidie tot 2.875 euro

Met een subsidie van gemeente Heerenveen kun je maximaal 50 procent van de kosten die je voor een regenwatergebruikinstallatie maakt, vergoed krijgen. De maximale bijdrage vanuit ‘Groener (be)loont’ is 2.875 euro. Wil je hiervan gebruikmaken? Vraag de subsidie vooraf aan.

Waarvoor gebruik je regenwater?

De installatie mag dus niet worden aangesloten op de drinkwaterleidingen. Je kunt regenwater in huis alleen gebruiken voor het toilet en de wasmachine. Als je de overstort aansluit op bijvoorbeeld een regenwateropvang of infiltratiemodule kun je het ook gebruiken voor de tuin.

Voor wie is dit bedoeld?

In principe kun je een regenwatergebruikinstallatie in elk gebouw toepassen. Ben je eigenaar van een gebouw dat in de gemeente Heerenveen staat? Dan mag je gelijk subsidie aanvragen en na goedkeuring beginnen. Ben je huurder van een gebouw? Zorg dan eerst voor schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Wil je graag op je drinkwater besparen? Bekijk dan de voorwaarden en vraag subsidie aan!