Het is fijn om een expert in te kunnen schakelen
Er kwam energietoeslag en er volgde een prijsplafond. Maar nog altijd zijn veel mensen honderden euro’s per maand kwijt aan gas en elektriciteit. Wat kun je doen om je energieverbruik omlaag te krijgen? Omdat elke woning anders is en geen huishouden hetzelfde, komt Jinke Kleistra bij mensen thuis om gratis advies te geven. Want mogelijkheden om energie te besparen zijn er eigenlijk altijd. Zoals bij Casper de Kievit, op de zesde verdieping van een flat aan het Akkersplein in Heerenveen.
Het is donker in de hal van Casper de Kievit. Hij woont nu drie jaar in een appartement op de zesde verdieping aan het Akkersplein, waar hij introk nadat hij zijn vrijstaande woning in Dronrijp had verkocht. Het bevalt hem er uitstekend en sinds kort woont ook zoon Sander bij hem in.
Zorgvuldig
Dat het donker is in de hal, is bewust. Er staat een klein led-lampje in de hoek zodat je ’s nachts kunt zien waar je loopt en als er visite komt gaat het licht aan om het bezoek binnen te laten en de jas op te laten hangen. Daarna gaat het licht weer uit. “Ik ga eigenlijk altijd al zorgvuldig om met energie. Ook voordat de prijzen zo hoog werden.”
Groene bon
Die energiezuinigheid was één van de redenen voor Casper om de energiecoach uit te nodigen.Deze functie, die bekleed wordt door Jinke Kleistra, bestaat bij de gemeente Heerenveen sinds februari 2022 en Casper kreeg hier vorig jaar zomer een brief over in de brievenbus. Door zich aan te melden voor een groene bon, waarmee hij tot een bedrag van €70 materialen kon kopen om zijn huis energiezuiniger te maken, kon hij meteen een afspraak maken met Jinke. Dat deed hij.
Contact
Inwoners kunnen Jinke bereiken door een contactformulier in te vullen op de website energieloketheerenveen.nl/energiecoach. Ze kunnen ook bellen via het Klant Contact Centrum van de gemeente op telefoonnummer 14 0513. Jinke neemt dan zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken. Voor vragen over energie besparen is Jinke ook te bezoeken tijdens het wekelijkse inloopspreekuur in de Pop Up aan de Sieversstraat 15. Hier is ze vaak op woensdagen tussen 10.00 en 12.00 uur.
Expert
“Jinke nam vrij snel contact met me op. Ze mailde me een aantal data door waarop zij kon, en daar kon ik uit kiezen. Ik wilde graag weten wat qua energieverbruik aandachtspunten waren waarmee ik rekening kon houden en of de dingen die ik zelf al deed, zin hadden. Ik vond het fijn dat ik daarvoor een expert kon inschakelen.”
Jaarrond advies
Eind mei kwam Jinke bij Casper langs, waarna ze na een korte kennismaking even het appartement doorliepen. En ondanks dat het toen al zomers aanvoelde, heeft hij in de huidige winterkou veel aan de tips die Jinke toen gaf. “Omdat een raam aan de ene kant van de woonkamer niet goed sluit en een raam aan de andere kant van een ventilatierooster is voorzien, tochtte het hier nogal. Jinke adviseerde me daarom om het ventilatierooster te sluiten. Er komt via dat raam namelijk al genoeg frisse lucht binnen.”
Tochtstrips en radiatorfolie
Om tocht bij de deuren tegen te gaan, schafte Casper tochtband en rubberstrips aan. Om de kou tegen te houden die van de ramen afkomt – ondanks het dubbele glas – heeft Casper dikke gordijnen aangebracht. En om te voorkomen dat er warmte van de radiatoren verloren gaat in de buitenmuur, kocht Casper radiatorfolie om tegen de muur te plakken.
Montagehulp
“Ik kon dat allemaal aanschaffen van die groene bon, wat natuurlijk prachtig is. Het enige probleem is dat het nog niet is aangebracht. Dat gaat wel gebeuren hoor, maar het was eigenlijk wel mooi geweest als Jinke iemand had kunnen aanwijzen die mij hiermee kon helpen. Dat je bijvoorbeeld die spullen aanschaft bij een bedrijf en meteen hulp krijgt om het te bevestigen. Daar had ik ook best wat extra voor willen betalen. Misschien dat ik het zelf ook wel kan regelen, maar ik heb geen idee bij wie. Als de gemeente je daarbij adviseert, weet je dat het vertrouwd is.”
Zuinige lampen en kort douchen
Jinke gaf ook aan wat ze al goed doen. Bewust omgaan met de ruimtes die ze wel en niet verwarmen – de woonkamer en keuken wel, de slaapkamers niet. Zuinig zijn met stroom – zoon Sander heeft overal led-lampen ingedraaid. Kort douchen. En dat Casper volgend jaar via de Vereniging Van Eigenaren ook nog een aantal nieuwe buitenkozijnen en nieuwe buitendeur krijgt, zal ook veel verschil maken.
Aanrader
Of hij de energiecoach aanraadt? “Nou en of. Ik heb veel aan haar advies gehad. Deels als bevestiging van wat we zelf al wisten, en deels over dingen waar ik geen idee van had. Hoe belangrijk het is dat je binnendeuren tochtvrij zijn bijvoorbeeld. Daar had ik geen idee van.”
André (Hoornsterzwaag): Onderzoek hoe jouw bedrijf energie kan besparen!
In Hoornsterzwaag staat een boerderij die 100 tot 150 huishoudens van stroom en gas voorziet. Het is het bedrijf van André Kleistra en Jelle Heida. In 2018 verrijkten zij hun boerderij met 2.400 zonnepanelen en een mestvergister.
Gerard (Tjalleberd): Start met een plan voor het verduurzamen van je woning!
Een jaar of vier geleden bekeek Gerard een film over ruimtestation ISS. ‘Ik zag de aarde vanuit de ruimte en ineens kwam het binnen: die aarde, daar moeten we met z’n allen voor zorgen! Ik wist al wel hoe belangrijk de energietransitie is, maar op dat moment realiseerde ik me dat nóg meer.’
Foppe (Nes): Wil je duurzame veranderingen maken? Begin thuis!
Hij was één van de eerste inwoners van Nes met zonnepanelen. Koken op gas, dat doet hij al jaren niet meer. En zijn volgende auto, dat wordt een elektrische. Of zelfs één op waterstof. Voor Foppe de Haan is een duurzame keuze een vanzelfsprekende keuze. ‘Zoals we nu met de aarde omgaan, kan het niet langer.’
Lees ook de andere verhalen