Bakker Bolhuis bakt biologisch brood van ingrediënten uit de regio

 

Kleurstoffen of broodverbeteraars? Die vind je niet bij Bakker Bolhuis. Al 25 jaar lang zijn alle producten van de Jubbegaster bakkerij volledig biologisch én gemaakt van ingrediënten uit de regio. 

Berend en Jantje Bolhuis komen uit een echte bakkersfamilie. Al vier generaties lang bakt de familie Bolhuis ambachtelijke broden, koeken en ander lekkers. “Dus de ouderwetse manier van brood bakken, waarbij het brood de tijd krijgt om smaak te ontwikkelen, die is voor ons heel gewoon”, zegt Berend. Het waren Berend en vader Bolhuis, destijds nog actief in het bedrijf, die 25 jaar geleden besloten om alleen nog maar biologisch te produceren. “Dat vond men destijds maar raar. Bio was iets voor geitenwollensokkentypes”, weet Berend nog goed. “Nu is biologisch populair. Maar dat was toen wel anders.”  

Vraag uit verschillende hoeken  

Het idee om biologisch te gaan bakken, ontstond toen er vanuit verschillende hoeken vraag kwam naar biologische producten. “Eerst was er een vertegenwoordiger van de biologische landbouw in Friesland. Die had wel biologisch graan, maar nog geen bakkers die ermee bakten”, vertelt Jantje over de geschiedenis van het familiebedrijf. “Kort daarna vroegen de eigenaren van een ‘healing center’ hier in de buurt naar biologisch brood. En toen ook nog twee van onze kinderen – één van Berend, één van mij – allergisch bleken voor suiker en kleurstof, dachten we: hier moeten we iets mee.” 

Heel Nederland door  

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: producenten van biologische grondstoffen waren nog nauwelijks te vinden. Berend: “Mijn vader en ik zijn heel Nederland doorgereden om leveranciers te vinden. Toen we eenmaal de juiste ingrediënten hadden, moesten we nog onze receptuur en werkwijze aanpassen. Want we werkten bijvoorbeeld niet langer met bloem- en meelmixen uit de fabriek, maar met meel rechtstreeks van de molen. Dat meel is elke keer anders. Daar moet je dus op inspelen.” Bovendien, vertelt Berend, speelt tijd in zijn biologische bakkerij een grote rol. “Ons brood rijst minimaal 12 uur en ons roggebrood ‘broeit’ wel 20 uur in de oven. Tijd geeft smaak. Daar kan geen broodverbeteraar tegenop.”    

Ingrediënten uit de regio  

Door de jaren heen verzamelden Berend en Jantje een stevig netwerk van leveranciers om zich heen. In heel Nederland, maar het liefst zelfs in de regio. “Het meel dat we gebruiken komt bijvoorbeeld van Mole ’t Lam in Woudsend of de Ambachtsmolen in Groningen. En onze roomboter komt uit de Weerribben. Alleen als het echt niet anders kan, halen we ingrediënten uit het buitenland. Noten en rozijnen bijvoorbeeld; die worden in Nederland nauwelijks geproduceerd”, legt Berend uit. Jantje vult aan: “We proberen het transport van de ingrediënten zoveel mogelijk te combineren. Dat is wel zo duurzaam.” 

Begrip

Dankzij het doorzettingsvermogen van de familie Bolhuis is Bakker Bolhuis inmiddels een begrip op het gebied van biologisch brood en banket. En de winkel in Jubbega is allang niet meer de enige plek waar de producten worden verkocht. Jantje: “We staan wekelijks op vier markten, versturen dagelijks producten via de webshop en ons roggebrood ligt in biologische supermarkten in heel Nederland en België. Vooral op de markt merk ik dat men het prettig vindt dat wij precies kunnen vertellen wat er in een brood zit en hoe het wordt gemaakt.” 

Energiezuinig 

Ondanks dat Berend en Jantje op zoek zijn naar een opvolger voor hun bedrijf, weerhoudt dat ze er niet van om te blijven investeren. Sinds 2020 werden al veel machines en de koel- en vriescel vervangen door modernere, energiezuiniger exemplaren. Alle lampen in de bakkerij zijn inmiddels voorzien van ledverlichting. “Het bedrijf is klaar voor de toekomst. Nu nog iemand vinden die het overneemt”, zegt Jantje.


Zijn zijn er ook één