De Broerderij: een moestuin, groentewinkel en bewustwordingsinitiatief in één 

De ene broer kon na zijn studie Psychologie geen baan vinden, maar was altijd al gek op moestuinieren. De andere broer zocht een stukje grond om zijn fruitbomen op te zetten. Samen vonden ze een weiland van zo’n 2.000 m2 in De Knipe. Daar begonnen Arjen en Sander Roelinga hun bedrijf De Broerderij: een moestuin, groentewinkel én bewustwordingsinitiatief in één. 

Tips voor het duurzaam verbouwen van je groente en fruit  

  • Zelf een moestuin aanleggen? Lees dan de tips op de website van Natuur en Milieu
  • Hoe leuk is het om je kinderen te betrekken bij het moestuinieren? Jong geleerd is oud gedaan! Op de website van IVN vind je inspiratie en handige materialen om te downloaden.
  • Bezoek De Broerderij voor tips; het enthousiasme van de broers werkt aanstekelijk. Bekijk hier hun Facebook-pagina

Grote trekkers of bosmaaiers? Die vind je niet op De Broerderij. Wat je er wel vindt? Honderden fruitbomen, tientallen verschillende soorten groenten en twee heel gedreven initiatiefnemers. Sander en Arjen Roelinga hebben de natuur in het bloed. Als kinderen en tieners zaten ze bij de scouting, Sander had al jarenlang zijn eigen moestuin en Arjen entte voor de hobby fruitbomen. Toen ze vorig jaar De Broerderij oprichtten, wisten ze dan ook meteen: we gaan dit duurzaam aanpakken. 

Karton 

Het eerste wat de broers in het voorjaar van 2020 doen op het weiland waar De Broerderij zal verrijzen, is karton neerleggen. Iedere centimeter gras bedekten ze door karton. Daarop kwam compost en aarde. “Het karton zorgt ervoor dat het gras verstikt. En we hadden direct een onkruidvrije bovenlaag om onze planten in te zaaien, legt Arjen uit. “En het karton? Dat is al na een paar weken verdwenen. Helemaal verteerd.”  

Het duurzaamste voedsel is het voedsel dat je zelf verbouwt. Daar kan geen product uit de supermarkt tegenop  

Ploegen 

De twee hadden hun weiland ook kunnen laten omploegen, maar voor hen was dat geen optie. Sander: “De bodem is een levend organisme. Ploegen verstoort dat organisme. En hoe beter de bodem, hoe beter je gewas. Bovendien krijg je door te ploegen meer onkruid. Onkruidzaden die onder de grond lagen, komen door het ploegen boven, krijgen licht en beginnen te groeien. Dat willen we natuurlijk voorkomen.” Een niet-geploegde bodem zorgt ook nog eens voor minder CO2-uitstoot, minder erosie en minder waterverbruik. 

Met de hand  

Wat geldt voor de trekker en de ploeg, geldt ook voor ander elektrisch of gemotoriseerd gereedschap: op De Broerderij zul je ze niet gauw tegenkomen. Arjen: “We doen alles met de hand. Dat klinkt misschien alsof we het onszelf moeilijk maken, maar met elektrisch gereedschap ben je echt niet altijd sneller klaar.” Sander vult zijn broer aan: “Je staat dan ook nog eens de hele dag in het lawaai of zelfs uitlaatgassen. Volgens mij is dat helemaal niet goed voor je. Bovendien kunnen wij op deze manier groenten en fruit produceren terwijl we nauwelijks CO2 uitstoten.” 

Proeven 

Na de voorbereidende werkzaamheden kan het echte werk beginnen: het inzaaien van de moestuinbedden. De broers telen tientallen groente- en fruitsoorten. “Ik vind het leuk om mensen iets nieuws te laten proeven”, zegt Sander. “Mosterdkool bijvoorbeeld, een koolsoort die naar mosterd smaakt. Maar ook boerenkoolvariëteiten die minder bekend zijn. Daarnaast vind je in onze tuin ook veel ‘gewone’ soorten. De bospeen die wij telen, is precies hetzelfde als de bospeen die je in de supermarkt vindt. Hoewel… de onze is natuurlijk wel duurzaam, verantwoord en lokaal geteeld. Én ontzettend lekker, al zeggen we het zelf.”  

Dieren

Op de Broerderij wordt niet alleen aan planten gedacht; ook dieren vinden er een fijne plek. Arjen: “Waar het kan, laten we groenten tot bloei komen, zodat insecten ze als voedsel en schuilplaats kunnen gebruiken.” Een houtwal zorgt nog eens voor extra schuilmogelijkheden. “En we zijn van plan om bloemstroken aan te leggen, bijenkasten te plaatsen en nestkastjes en insectenhotels te maken.”  

Kraam

Op Facebook houden de broers een pagina bij over de vorderingen op de tuin. Als de eerste gewassen geoogst worden, staan de klanten virtueel in de rij. “We zijn begonnen met bestellingen via Facebook”, vertelt Arjen. “Maar het liefst verkopen we direct vanuit een kraam. Vorig jaar hebben we, bij wijze van experiment, één dag met een kraam naast de bakkerij hier in De Knipe gestaan. Dat was niet alleen leuk om te doen, maar leverde ook een mooie omzet op.”  

Overbodig

Voor de komende jaren zitten de broers vol plannen. Zo zullen ze vaker met hun kraam bij de bakkerij gaan staan, gaan ze groente leveren aan een restaurant en ontwikkelen ze de moestuin verder door. Arjen: “Op termijn willen we graag groenteplantjes verkopen en cursussen moestuinieren organiseren. Sander zegt weleens: als we onszelf overbodig maken, doen we het goed.” Sander lacht. “Uiteindelijk willen we met De Broerderij mensen inspireren om zélf groente en fruit te gaan kweken. Want het duurzaamste voedsel is het voedsel dat je zelf verbouwt. Daar kan geen product uit de supermarkt tegenop.”  


Zijn zijn er ook één