Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase aardgasvrij is klaar

De gemeente Heerenveen heeft als doel om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te hebben. Dit gebeurt niet in één keer maar in verschillende stappen. Zo is er het afgelopen jaar gewerkt aan een zogenaamd wijkuitvoeringsplan (WUP) om Heidemeer Waterfase aardgasvrij te maken. Het plan is tot stand gekomen met de lokale werkgroep ‘Verduurzaming Woningen’, de VvE Heidemeer Waterfase, de gemeente en adviseurs. De raad heeft het op 23 maart vastgesteld.

Op vrijdag 14 april is gevierd dat het plan klaar is en hierbij was wethouder Jelle Zoetendal aanwezig. ‘Dit is het eerste wijkuitvoeringsplan van de gemeente Heerenveen en één van de eersten in Friesland. Dit moment kan met recht gezien worden als een mijlpaal’, vertelt de wethouder. ‘Dankzij de inzet van de werkgroep heeft een groot aantal bewoners eerder al zonnepanelen, vloer- en glasisolatie gerealiseerd. En nu ligt er dus een gedegen plan om de wijk stap voor stap, één voor één, aardgasvrij te maken’.

Het is de bedoeling dat het plan de komende jaren wordt uitgevoerd door de bewoners door aardgasvrije installaties in hun huis te plaatsen. De keuze is aan de bewoners welke installatie zij plaatsen en welk tijdspad zij hierbij hanteren, als het maar voor 2030 is. ‘De samenwerking met de bewoners past goed bij onze insteek om aan te sluiten bij de lokale wensen en mogelijkheden. Op lange termijn geeft dit volgens ons de beste resultaten’, aldus Jelle Zoetendal. Om de realisatie van het wijkuitvoeringsplan mogelijk te maken zal Liander aanpassingen doen aan het electriciteitsnetwerk in de wijk; ze maken het net “toekomstvast”. 

Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase

In 2022 wordt in de wijk Heidemeer Waterfase een wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkeld. In dit plan staat hoe en wanneer Heidemeer Waterfase stopt met het gebruik van aardgas. Inwoners kunnen hier over meedenken.


Actueel

  • NK Tegelwippen 2023 Heel holland wipt
    Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 spelen we het NK Tegelwippen. Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Doe mee en geef je gewipte tegels op!
  • Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase aardgasvrij is klaar
    De gemeente Heerenveen heeft als doel om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te hebben. Dit gebeurt niet in één keer maar in verschillende stappen. Zo is er het afgelopen jaar gewerkt aan een zogenaamd wijkuitvoeringsplan (WUP) om Heidemeer Waterfase aardgasvrij te maken.
  • Meer groen rond De Spil dankzij bont beplante boomspiegels
    Meer groen rond De Spil dankzij bont beplante boomspiegels Bomen hebben ruimte nodig. Hoe meer grond rondom een boomstam – de ‘boomspiegel’ genoemd – hoe meer voedingsstoffen die boom uit de grond kan halen