Op de foto van links naar rechts vrijwilligers Harry de Vries, Willem Mulder, Peter Wouda en Elly Spek.

De Le Roy tuin, een ecokathedraal in Heerenveen (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en de Tuin van de Afrikaanderwijk Rotterdam (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars van de Steenbreektrofee. Dit heeft juryvoorzitter Margot Ribberink woensdag 11 oktober tijdens de Nationale Groendag in Arnhem bekendgemaakt. Het is alweer de zevende keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt.

“Het grote aantal inzendingen ter verbetering van biodiversiteit viel dit jaar echt op. Met de enthousiaste soms jarenlange inzet van pioniers of groene verbinders worden steeds meer stappen gezet om onze leefomgeving te vergroenen waarbij duidelijk de koppeling met gezondheid wordt gelegd. De urgentie van meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. De jury was dan ook blij verrast met nieuwkomers als een Vereniging van Eigenaren en een woningbouwcorporatie. De kracht van samenwerking met diverse partijen blijft altijd wel de sleutel tot succes”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury.

Winnaar

In de categorie Maatschappelijke Initiatieven werd de Le Roy tuin, een ecokathedraal in Heerenveen unaniem tot winnaar verkozen. De Le Roy tuin is in de afgelopen 57 jaar uitgegroeid tot een groene oase midden in een woonwijk, met dank aan de jarenlange inzet van buurtbewoners en vrijwilligers. Een tuin met eetbare planten en fruitbomen die voedsel bieden aan mens en dier. Een plek waar het zomers aangenaam toeven is vanwege de verkoeling onder de bomen. Tijd is de enige factor die biodiversiteit tot grote hoogte kan brengen en bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor de mens! Het bijna filosofische gedachtegoed van kathedraal denken was indrukwekkend, aldus de jury.

Steenbreektrofee

Met de verkiezing van de Steenbreektrofee gaat Stichting Steenbreek ieder jaar op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving. Het sociale domein staat hierbij centraal: door gezamenlijk aan de slag te gaan met vergroening ontstaat meer verbinding in de wijk, wordt de saamhorigheid vergroot en de betrokkenheid van bewoners gestimuleerd.

Ook Gerrie Rozema (wethouder Klimaatadaptatie) staat achter deze boodschap. “Ik feliciteer de Le Roy tuin met hun overwinning. Als gemeente zijn we trots op het initiatief dat mensen, dieren en natuur met elkaar verbindt. De Le Roy tuin is een mooi voorbeeld hoe we in Heerenveen door samenwerking en door de inzet van de natuur historie zichtbaar maken en tegelijk problemen als hittestress aanpakken.”

Actueel