Heerenveen wordt aardgasvrij

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2050 moeten alle wijken in Nederland aardgasvrij zijn. Dit geldt ook voor onze gemeente. Om onze doelen te behalen helpt de gemeente Heerenveen inwoners om hun woningen aardgasvrij te maken. We hebben in de gemeente Heerenveen ongeveer 25.000 gebouwen die losgekoppeld worden, waarvan 22.500 woningen. Denk alvast na over verduurzaming. Het is verstandig om alvast te informeren naar de mogelijkheden voor jouw woning of bedrijf. Een verbouwing op de planning? Benut de mogelijkheid om te gaan verduurzamen. We snappen dat je nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Neem daarom eens een kijken op het energieloket, contact de energiecoach of lees meer over subsidies.

Waarom wordt Heerenveen aardgasvrij?

  • Dit is vastgesteld in het Nederlandse klimaatakkoord. Nederland wil minder afhankelijk worden van buitenlands gas. In 2030 moet 20% van de woningen en gebouwen aardgasvrij zijn. In 2050 is Nederland compleet aardgasvrij. Dit is een Nederlandse klimaatafspraak en ook een doelstelling van de gemeente Heerenveen.
  • Het is een doel in het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Heerenveen (vastgesteld door de gemeenteraad in 2019).
  • Aardgas is een fossiele energiebron die veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit is een van de oorzaken van klimaatverandering en dit zorgt voor hitte, droogte en wateroverlast.
  • De gaswinning in Groningen stopt.

Wijkuitvoeringsplannen

Wat is een Wijkuitvoeringsplan?

Een Wijkuitvoeringsplan (WUP) is een plan met een duidelijk technisch voorstel dat financieel haalbaar is en voldoende breed gedragen wordt door alle partijen in de wijk. Het proces om tot een Wijkuitvoeringsplan te komen kan wel 2 jaar duren. Voor alle wijken moet uiteindelijk een Wijkuitvoeringsplan ontwikkeld worden. Het doel van ons als gemeente is om eerst zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande initiatieven en ontwikkelingen in de wijk. Wanneer deze er nog niet zijn, gaan we in gesprek om samen met de inwoners en ondernemers tot initiatieven te komen. Dit hoeft niet allemaal tegelijk, maar verspreiden we over de komende 15 jaar. De verschillende wijken en buurten in de gemeente Heerenveen hebben een plekje gekregen in de wijkvolgorde. Het is duur om per pand een ander warmtesysteem te ontwikkelen en onderhouden, dus daar gaan de gemeente en de netbeheerder Liander goed op letten.

2030-2040

Heerenveen Noord
Heerenveen Centrum
Heerenveen Midden
De Akkers
Nijehaske
de Heide
Skoatterwâld
Akkrum
Jubbega
Nieuwehorne

2040-2050

Nieuwebrug
Haskerdijken
De Knipe
Bontebok
Mildam
Katlijk
Oudehorne
Oranjewoud
Hoornsterzwaag
Overige bedrijventerreinen

Wil je weten hoe de kansen liggen voor jouw straat, buurt of wijk om aardgasvrij te worden?
Vraag een overzicht aan van de mogelijkheden voor verduurzaming die er in jouw wijk zijn via duurzaam@heerenveen.nl.

Wat betekent Heerenveen aardgasvrij voor mij?

Wijken of buurten voor 2030 aardgasvrij

In de gebieden die voor 2030 aardgasvrij worden is al belangstelling vanuit de buurt getoond om stappen te zetten voor de transitie. De lokale initiatiefgroepen, gemeente, huiseigenaren, woningcorporaties, netbeheerder en anderen maken samen een uitvoeringsplan. Dit duurt ongeveer twee jaar. In dit plan werken we meer in detail uit wat er in jouw wijk of buurt gaat gebeuren. Wanneer je ondertussen verbouwplannen hebt of wilt verhuizen, kun je hier alvast rekening mee houden door bijvoorbeeld extra te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Op het energieloket kun je meer informatie vinden over maatregelen die geschikt zijn voor jouw huis.

Wijken of buurten tussen 2030 en 2040 aardgasvrij

In de wijken en buurten die tussen 2030 en 2040 aardgasvrij worden, kunnen we bestaande plannen en ontwikkelingen combineren met aardgasvrije oplossingen. Ook al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je woning. Door je woning beter te isoleren kun je je gasverbruik beperken en stijgt je wooncomfort.

Wijken of buurten tussen 2040 en 2050 aardgasvrij

Na 2040 worden de buurten en wijken aardgasvrij waarvan de gemeente nu geen ontwikkelingen en plannen in beeld heeft. Hier is meer tijd nodig. Ook hier geldt: al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je eigen woning of bedrijfspand.

Animatie over Heerenveen Aardgasvrij (1:47)

Meer informatie van de gemeente Heerenveen

De Transitievisie Warmte van Heerenveen samenvatting en de gehele versie kan je hier downloaden. We staan altijd open voor vragen en suggesties. Mail naar duurzaam@heerenveen.nl.

Meer informatie over de Aanpak Heerenveen aardgasvrij en de Bijlage Aanpak.

Aardgasvrij

  • Wijkuitvoeringsplan Nes
    Wijkuitvoeringsplan Nes In Nes zijn we gestart met het proces om tot een Wijkuitvoeringsplan te komen. Komend jaar wordt onderzocht welke alternatieven voor aardgas geschikt zijn voor Nes. Om tot het plan te komen is er een nauwe samenwerking tussen de lokale werkgroep ‘Nes van het gas af’, onderdeel van energiecoöperatie Duurzaam Akkrum Nes (DAN), […]
  • Wijkuitvoeringsplan Aldeboarn
    Wijkuitvoeringsplan Aldeboarn Aldeboarn wil graag eigen baas oer enerzjy worden. In samenwerking met de gemeente en adviesbureaus Ekwadraat en Royal Haskoning DHV heeft de energiecoöperatie “Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn” (hierna EKA) het traject gestart om de alternatieven voor aardgas te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zullen samen komen in een Wijkuitvoeringsplan (hierna WUP). In het […]
  • Aardgasvrij, wat betekent het voor mij
    Probeer daarom eens na te denken over wat aardgasvrij voor jou betekent. Hier geven we je een aantal tips om mee te beginnen.
  • Aardgasvrij, mijn eigen huis of bedrijfspand
    Wat past bij jouw huis of bedrijf, en bij jouw leefstijl? Marije Olthof, voorlichter duurzaam wonen van de gemeente, kan je helpen in je zoektocht naar goede informatie en adviezen.
  • Aardgasvrij: veelgestelde vragen
    Er is zoveel informatie beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier vind je vragen (en antwoorden) die al vaker zijn gesteld.
  • Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase
    In 2022 wordt in de wijk Heidemeer Waterfase een wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkeld. In dit plan staat hoe en wanneer Heidemeer Waterfase stopt met het gebruik van aardgas. Inwoners kunnen hier over meedenken.