Subsidies

Duurzamer leven en werken, dat kost toch veel? Een veelgestelde vraag. Vaak zijn er aanpassingen aan een woning of bedrijfspand nodig. Daar zijn inderdaad kosten mee gemoeid. Echter, merendeels zijn dit investeringen, die je op termijn terugverdient. Zo leveren isolerende maatregelen zoals spouwmuurisolatie of HR++ glas energiebesparing op en dat zie je terug op je energierekening!

Investeren en geld besparen

Daarnaast kun je gebruik maken van subsidiemaatregelen die het Rijk of de gemeente aanbieden. Zo wordt je huis verduurzamen nog interessanter. Je kunt bijvoorbeeld de BTW op zonnepanelen terugkrijgen. Afhankelijk van het aantal panelen kan dat voordeel oplopen tot wel duizend euro. Om helder te hebben van welke subsidies je op dit moment gebruik kunt maken, vind je hier een overzicht: Subsidies aardgasvrij

Subsidies Aardgasvrij

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)


Voor een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen of bij kosten voor aansluiten op een warmtenet kun je de ISDE subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid.

Meer informatie:
Website Rijksoverheid

BTW teruggave bij aanschaf zonnepanelen


Wanneer je zonnepanelen koopt, kun je via de belastingdienst eenmalig de btw terugvragen over de aanschafprijs. Vanaf 2023 wordt de BTW automatisch ingehouden op de totale aanschafprijs van zonnepanelen. Info en aanvragen in 2022:
Website Belastingdienst

Wat is de zon op je dak waard?
Denkt je na over het kopen van zonnepanelen en wil je weten of het dak geschikt is? Gebruik dan onze zonnekaart. Hier kun je snel en simpel kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je hoeft alleen je adres op te geven en de zonnekaart berekent hoeveel zonnepanelen op het dak passen, wat dit kost en oplevert in euro’s en in CO2 winst. Handig dus.

Subsidies Verduurzaming

Groener (be)loont subsidies
Voor huis en tuin


Een groen dak of groene wand, opvang en hergebruik van regenwater, ook hier kun je sinds 2021 subsidie voor aanvragen binnen de gemeente Heerenveen. De regeling heeft tot doel om de gemeente leefbaarder te maken: verkoeling in de zomer, meer groen en minder kans op wateroverlast.

Details lees je op de pagina Groener (be)loont.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB
(SVM)


Wilt u als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft u inzicht in het verder verduurzamen van uw onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Meer weten? Lees hier meer over de SVM subsidie  

Bofkontjesregeling


De gemeente Heerenveen wil met deze regeling inwoners stimuleren om wasbare luiers te gebruiken en daarmee de afvalberg te verminderen. Met één pakket wasbare luiers bespaar je de aanschaf- en afvalkosten van zo’n 5.500 wegwerpluiers. Kaatje Katoen heeft een landingspagina waar de drie pakketten waar de inwoners van Heerenveen subsidie voor kunnen krijgen, op staan: Bofkontjesregeling gemeente Heerenveen – Kaatje Katoen

Groener (be)loont!


Als inwoner of bedrijf kun je in 2024 subsidies aanvragen voor vergroening of regenwatergebruik. Zoals een groen dak, het aansluiten van een regenton, of het aanbrengen van waterdoorlatende verharding. Meer groen is beter voor mens en dier. Het zorgt voor verkoeling in de steeds heter wordende zomers. En vermindert wateroverlast bij extremere buien. Deze en andere maatregelen subsidieert Gemeente Heerenveen in 2024 tot maximaal 50%.