Shamé Keesman: “Er zijn heel veel manieren om duurzamer te ondernemen”

Voor een duurzamere samenleving moeten we ons allemaal inzetten. Inwoners doen dit onder meer door hun afval zo goed mogelijk te scheiden, ondernemers kunnen een steentje bijdragen door klanten aan te moedigen eigen bakjes en zakjes mee te nemen. En er zijn meer manieren, weet Shamé Keesman van lunchroom BY-KEES in Heerenveen.

Stap voor stap richting een afvalvrije economie. Dat is wat de gemeente Heerenveen nastreeft, en vele initiatieven met haar, zoals Zero Waste Nederland. Een landelijk opererende aanjager van circulariteit, die de maatschappij naar eigen zeggen ‘met zachte hand in de goede richting beweegt’. Zo kun je als ondernemer een speciale sticker bij ze aanvragen om verpakkingsafval terug te dringen.

Sticker

Het was dat een klant haar erop wees, want zelf had Shamé Keesman er nog nooit van gehoord. En ze is niet de enige. Dat blijkt uit het feit dat ze nu nog de enige ondernemer in Heerenveen is die haar bedrijf voor de sticker aanmeldde. ‘Neem gerust je eigen bakje mee’, lezen bezoekers van horecazaak BY-KEES nu dus bij de voordeur wanneer ze het pand betreden. “Al zijn het nu nog vooral bekers”, zegt eigenaresse Shamé Keesman lachend.

Weinig bekendheid

Ze ziet vaker groene initiatieven voorbijkomen die bij de ondernemers weinig bekend zijn. “Neem het Green Key certificaat. Dat is een duurzaamheidskeurmerk voor toeristische en recreatieve bedrijven in Nederland. Best heel groot, maar heel onbekend. Zelfs bij bedrijven die echt wel met duurzaamheid bezig zijn.” Want je moet er toevallig tegenaanlopen, of er zelf actief naar op zoek gaan. “Er wordt niet veel bekendheid aan gegeven”, aldus Shamé.

Eigen beker

En eerlijk is eerlijk, ze merkt niet veel effect van de sticker sinds ze die in tweevoud op de voorgevel plakte. “Een groep klanten nam altijd al de eigen beker mee, vooral voor afhaal-koffie. Eigen bakjes zie ik nog niet veel. Dat zijn er sinds de sticker ook niet meer geworden. Misschien dat het ook wel beter werkt bij ander soort zaken. To-go winkels bijvoorbeeld.”

Meer werk, minder afval

Dit betekent niet dat ze verder niets doet aan duurzaamheid. Integendeel. Lunches bij bedrijven worden bezorgd op schalen die ze later weer ophalen. “Daar hebben we dus wat meer werk van, maar ik vind het ook zonde als die schalen na één keer gebruiken in de prullenbak belanden.” Ze scheiden het afval zowel voor als achter de bar en gebruiken zo min mogelijk plastic. Verspillen zo weinig mogelijk voedsel, gebruiken led-kaarsjes in plaats van echte en wassen de handdoekjes in het toilet om geen wegwerp-exemplaren te hoeven gebruiken.

Zeventig procent vega

“Maar wanneer doe je het nu echt goed he?”, mijmert Shamé. Er zijn altijd nog meer manieren waarop je goed bezig kunt zijn. Of nog béter bezig. Op dit moment is zeventig procent van onze menukaart vegetarisch. Dat is best veel, maar helemaal vega zou nog beter zijn. Tegelijkertijd weet ik dat je daar bij de gemiddelde inwoner van onze gemeente niet mee hoeft aan te komen. Daar zijn we hier echt nog niet aan toe.”

Andere mindset, ander systeem

Er valt in het centrum van Heerenveen nog wel wat winst te behalen op circulair gebied, volgens Shamé. Maar ze realiseert ook dat mensen het echt zelf moeten willen, want als je het oplegt heeft het geen zin. “Mensen zien het vaak als gedoe, terwijl sommige kleine ingrepen al enorm helpen. Bijvoorbeeld door meer producten verpakkingsvrij aan te bieden.” Maar om écht iets te veranderen, is volgens haar een andere mindset nodig. Misschien zelfs wel een ander systeem. Wat haar betreft slaan de ondernemers daarvoor de handen ineen. “Die stickers van Zero Waste Nederland zijn nu nog onbekend, maar hopelijk groeit deze beweging in de toekomst.”

Wil jij ook een ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’-sticker voor je horecazaak of onderneming? Deze kun je gratis bij het gemeentehuis afhalen of mail naar bedrijven@heerenveen.nl

Actueel