Kosten

Woningen, bedrijfsgebouwen, scholen, sporthallen of fabrieken: je kunt ze niet met elkaar vergelijken. De kosten voor aardgasvrij maken verschillen van woning tot woning, maar zijn sowieso fors (duizenden euro’s). De kosten bestaan uit investeringen in isolatie en dubbelglas, een ventilatiesysteem en een duurzame verwarmingsbron. Als er een gezamenlijk buizennet (warmtenet of groen gasnet) ontwikkeld wordt, moeten die kosten ook betaald worden. Het maakt dus uit of je voor jouw gebouw zelfstandig óf samen met andere gebouwen een duurzame manier van verwarmen kiest.

Sommige kosten zijn nodig aan het begin. Bijvoorbeeld investering in isolatie of een nieuwe installatie. Andere kosten zijn verdeeld over de jaren. Denk daarbij aan maandlasten voor verbruik van stroom, groen gas of je afname van een warmtenet. Voor een nieuw netwerk betaal je vaak een bijdrage aan de eenmalige aansluitkosten. Net als nu bij het elektriciteits- en aardgasnet. Plus daarbij een maandelijkse bijdrage voor je verbruik. In alle gevallen vraagt de verduurzaming van verwarming van gebouwen een grote investering. Bovendien heb je waarschijnlijk nu ook al kosten voor onderhoud. Denk daarom eens na of je onderhoud ook kunt combineren met verduurzamen.

Wat als ik het niet kan betalen?

Niemand wordt nu direct verplicht om mee te doen of om mee te betalen. We willen iedereen er zoveel mogelijk bij betrekken, maar we weten ook dat sommige mensen nu al noodgedwongen moeten inleveren op wooncomfort om zo te besparen op energiekosten. Hier zijn we ons bewust van. We willen naar oplossingen voor duurzame warmte zoeken zonder energie-armoede. Samen met andere gemeenten vragen we daarom ook aandacht voor de betaalbaarheid bij het Rijk.

Aardgasvrij

 • Wijkuitvoeringsplan Nes
  Wijkuitvoeringsplan Nes In Nes zijn we gestart met het proces om tot een Wijkuitvoeringsplan te komen. Komend jaar wordt onderzocht welke alternatieven voor aardgas geschikt zijn voor Nes. Om tot het plan te komen is er een nauwe samenwerking tussen de lokale werkgroep ‘Nes van het gas af’, onderdeel van energiecoöperatie Duurzaam Akkrum Nes (DAN), […]
 • Wijkuitvoeringsplan Aldeboarn
  Wijkuitvoeringsplan Aldeboarn Aldeboarn wil graag eigen baas oer enerzjy worden. In samenwerking met de gemeente en adviesbureaus Ekwadraat en Royal Haskoning DHV heeft de energiecoöperatie “Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn” (hierna EKA) het traject gestart om de alternatieven voor aardgas te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zullen samen komen in een Wijkuitvoeringsplan (hierna WUP). In het […]
 • Heerenveen wordt aardgasvrij
  In Nederland hebben we afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen. Dit geldt ook voor onze gemeente.
 • Aardgasvrij, wat betekent het voor mij
  Probeer daarom eens na te denken over wat aardgasvrij voor jou betekent. Hier geven we je een aantal tips om mee te beginnen.
 • Aardgasvrij: veelgestelde vragen
  Er is zoveel informatie beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier vind je vragen (en antwoorden) die al vaker zijn gesteld.
 • Wijkuitvoeringsplan Heidemeer Waterfase
  In 2022 wordt in de wijk Heidemeer Waterfase een wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkeld. In dit plan staat hoe en wanneer Heidemeer Waterfase stopt met het gebruik van aardgas. Inwoners kunnen hier over meedenken.