Circular Valley
In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De gemeente Heerenveen wil werken aan een circulaire economie. We zijn daarom gestart met het maken van een ‘Visie Circular Valley’. Dit doen we samen met bedrijven, de OndernemersKring Heerenveen, Circulair Fryslân, kennisinstellingen en andere organisaties.
Om te weten hoe de regio Heerenveen zich als Circular Valley kan ontwikkelen, willen we antwoord op de vragen:
- Wat is de huidige stand van zaken van de circulaire economie in de regio?
- Op welke kansrijke ontwikkelingen kunnen we (bedrijfsleven, kennisinstellingen, gemeente, etc) inspelen?
- Wat zijn de belangrijkste grond- en reststromen in de regio? Welke kansen zijn er?
- Waar en hoe de Circular Valley vorm kan krijgen.
- Welke spelers daarin (nu en in de toekomst) een belangrijke rol hebben, en welke stappen door de verschillende betrokken partijen moeten worden gezet om Circular Valley uit te bouwen.
- Welke inzet/middelen van de gemeente nodig zijn.
Het project wordt uitgevoerd door adviesbureau’s EKwadraat en Metabolic. Daarnaast willen we snel starten met concrete projecten rond circulariteit, zodat deze kunnen worden ondersteund, en kennis en inspiratie in een breder netwerk worden gedeeld.
Inmiddels is er een nulmeting met onder andere een materiaalstromenanalyse uitgevoerd en zijn er gesprekken gevoerd met diverse betrokken bedrijven. Op basis hiervan wordt een Visie Circular Valley Heerenveen ontwikkeld inclusief een actieagenda voor de komende jaren.
Bent u ondernemer en wilt u meer weten of meedoen? Laat het ons weten!
De basis voor een Circular Valley
In de gemeente Heerenveen zijn al verschillende bedrijven actief met circulaire activiteiten. Bij deze bedrijven hebben producten een langere levensduur, worden minder ‘nieuwe’ grondstoffen gebruikt en worden kringlopen gesloten. De gemeente is lid van de Vereniging Circulair Fryslân en daarmee onderdeel van het circulaire netwerk van Friesland.
De Ondernemers Kring Heerenveen (OKH) steunt de circulaire economie door repair cafés en kringloopwinkels te ondersteunen en innovatieve projecten aan te jagen. Daarnaast is er in Heerenveen een scala aan grote en kleine bedrijven die kunnen bijdragen aan de circulaire economie.
Uniek is de bijzondere positie die Omrin heeft ingenomen in het circulaire ondernemersklimaat van Heerenveen. Ook de komst van het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) is een belangrijke stap in de verbetering van de kunststofketen, maar ook in de bewustwording.
Al deze ontwikkelingen zijn duidelijke startpunten van de Circular Valley in Heerenveen en leggen de basis voor “een aantrekkelijke plek voor experimenten en circulaire innovaties en te zoeken naar nieuwe verdienmodellen en werkgelegenheid”. Koplopers als Omrin hebben de afgelopen jaren het fundament voor een circulair ecosysteem gelegd, met hoogwaardige, kennisintensieve werkgelegenheid. Nu is de tijd rijp om het peloton van MKB bedrijven mee te krijgen en op te schalen.
Contact
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente Heerenveen via 140513 of stuur een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl