Scholieren helpen Naturalis met natuuronderzoek op Shell zonnepark Heerenveen

In 2020 is het Shell zonnepark in Heerenveen-Zuid in gebruik genomen. Naturalis Biodiversity Center uit Leiden doet daar onderzoek naar de biodiversiteit van insecten en planten om het zonnepark op deze manier groen te houden. Deze week kreeg Naturalis daarbij versterking, van 128 scholieren van drie basisscholen uit de buurt.

Zonnepark Heerenveen-Zuid is 28 voetbalvelden groot en er staan 34.300 zonnepanelen. Die maken samen tot 14 megawatt aan stroom, ofwel 5% van de behoefte van Heerenveen. Het zonnepark heeft veel groene plekken gekregen, speciaal bedoeld voor dieren, planten en bloemen. Juist daar doet Naturalis al sinds de opening veldwerk. De opgedane kennis wordt ook gebruikt op andere Shell-zonneparken in Nederland.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen De Knipe, Scharsterburg en Joure trokken er op dinsdag 17 mei op uit om Naturalis bij te staan. Na ontvangst bij de buurman, logistiek bedrijf Portena, trokken ze met Naturalis-onderzoekers het Shell-zonnepark op. De leerlingen kregen uitleg over de verschillende bijen, hommels, vlinders en andere insecten en de belangrijke rol van deze bestuivers voor het ecosysteem. En over planten die nu weer op het zonnepark te bewonderen zijn zoals de rode klaver, de vogelwikke, het bezemskruiskruid en de hondsdraf.

Met de app ObsIdentify op de telefoons konden de scholieren de insecten en planten herkennen. En met een druk op de knop werden hun ontdekkingen op het zonnepark geregistreerd en toegevoegd aan het onderzoeksdossier van Naturalis. Vlug en lening konden de jonge onderzoekers met schepnetten ook zelf de kleinste bewoners van het zonnepark voor inspectie vangen.

Meer weten?

www.naturalis.nl/wetenschap

Actueel