Simpel verduurzamen: afkoppelen regenpijp van gemengd riool
Je scheidt het afval. Plaatst bloeiende planten in je tuin. En je hebt zojuist zonnepanelen op je dak laten leggen. Wat kun je nog meer doen om duurzamer te leven?
Een van de simpelste verduurzamingsmaatregelen is het afkoppelen van de regenpijp van het gemengd riool. Door hemelwater te leiden naar een nabije vijver of sloot voorkom je een te grote rioolbelasting. En door deze maatregel te combineren met de subsidie voor een regenwateropvang- of infiltratiemodule kun je het regenwater ook nog hergebruiken.
Gemengd of gescheiden rioolstelsel?
Nieuwbouwwijken hebben meestal een gescheiden rioolsysteem: afvalwater en regenwater worden los van elkaar afgevoerd. Deze subsidie geldt alleen voor afkoppeling van het gemengd riool. Je kunt dit zien aan de grote ronde putdeksels in je straat. Liggen die op één lijn? Dan is er vaak sprake van één rioolpijp voor zowel afvalwater als regenwater (gemengd riool). Liggen er twee rijen putdeksels? Dan is het een gescheiden stelsel. Twijfel je op welk systeem jouw huis is aangesloten? Stuur dan een mailtje naar duurzaam@heerenveen.nl.
Belangrijkste voorwaarden
Een paar aandachtspunten voor de uitvoering van deze maatregel:
- Raadpleeg eventueel een bouwkundige voor juiste afvoercapaciteit
- Je bent eigenaar van het gebouw of hebt toestemming van de eigenaar
- Het af te koppelen horizontale dakoppervlak is minimaal 10 m2
- De subsidie wordt achteraf beoordeeld en vastgesteld
- Bewaar facturen en maak een situatietekening en foto van het dak
- Check of je aangesloten bent op het gemengd riool
- Moet er een leiding door gemeentelijke grond? Neem dan contact op.