Tweedehands winkelen
Die ene mooie jurk? Van Vinted. Die hippe vaas? Een kringloopgelukje. De leuke tuintafel? Facebook-marketplace. En de wasmachine? Twee straten verderop opgehaald, nadat er een deal via Marktplaats gesloten werd. Als consumenten consumeren we, maar consuminderen is vandaag de dag de trend. En als je dan iets nodig hebt, wordt het bij voorkeur tweedehands gekocht. Een nieuwe, duurzame ontwikkeling die direct invloed heeft op onze voetprint, ons afval en hergebruik.
Afvalverwerker Omrin is blij met de ontwikkeling: “Want afval dat er niet is, hoef je ook niet te recyclen.” Lees hier hoe Omrin innoveert en ons afval tot grondstoffen omzet.
Trots op tweedehands winkelen
Tweedehands winkelen is hip. Dat is een hele verandering ten opzichte van een paar jaar geleden, toen tweedehands winkelen vooral nog voor mensen met een kleine beurs was. Opbiechten dat iets tweedehands is? Liever niet. Tegenwoordig zeggen we zonder aarzeling – en zelfs met een beetje trots – dat iets vintage of preloved is.
Het is een sport om zo goedkoop mogelijk iets ‘nieuws’ te ‘scoren’. Bij de kringloop, via Facebook, Marktplaats of Vinted. Complete interieurs, garderobes en vervoersmiddelen worden tweedehands gekocht. En die ontwikkeling zorgt er ook voor dat we zelf anders naar onze bezittingen kijken. We schatten ze meer op waarde dan eerst. Is het afval? Of kan het nog een ronde mee? En hoeveel kan ik er dan nog voor vragen?
Duurzaam winkelen
Dat tweedehands winkelen echt een stuk duurzamer is, blijkt wel uit onderzoek. Uit gegevens van 2021 en 2022 blijkt dat het kopen van tweedehands mode op Vinted in plaats van nieuw in de winkel 1,8 kgCO₂e per item scheelt. Op het platform staan zo’n 200 miljoen producten online. De helft daarvan wordt binnen een dag verkocht. En past het niet? Dan staat het een paar dagen later opnieuw online.
Twaalf kringloopwinkels in gemeente Heerenveen
Nu tweedehands winkelen hip is, hoort er ook een hip woord bij. En dus zijn er synoniemen bedacht, zoals ‘vintage’ en ‘preloved’. Voor een dagje ‘op schattenjacht’ hoef je niet alle uithoeken te bezoeken: kringloopwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, zelfs in binnensteden. Alleen Heerenveen telt al 9 kringloopwinkels, de gemeente 12 en de provincie Fryslân telt er zelfs 123 .
Word er ook één!
Mis je een bepaald item in huis, wil je eens wat anders of zoek je specifiek naar een bepaald product? Kijk eerst eens in de kringloopwinkel bij jou in de buurt, of online op tweedehands platformen. Grote kans dat je het vindt én er minder voor betaalt dan nieuw in de winkel. Zo word jij er ook één!