Afval en Hergebruik

Wanneer gooi je iets weg, en wanneer is het nog geschikt voor een tweede, derde of zelfs vierde leven? Van de schillen van je groente en fruit tot koffieprut, karton of kleding: veel kan hergebruikt worden. In de tuin, voor het kweken van je eigen groenten, voor het verzenden van een pakketje of bijvoorbeeld door een nieuwe eigenaar. Duurzamer omgaan met je afval? Zo word jij er ook één. 

We kunnen met z’n allen steeds beter onderscheid maken in wat afval is en wat niet. En als het dan uiteindelijk écht afval is, lukt het steeds vaker om er weer nuttige grondstoffen uit te halen. We inspireren je graag met ervaringsverhalen van hergebruikgoeroes, tips, handige informatie en leuke uitdagingen. Benieuwd hoe jij je steentje bij kan dragen? Geef jezelf eens de uitdaging om je container zo leeg mogelijk te houden en bedenk voordat je iets weggooit eerst eens of het echt kapot en volledig onbruikbaar is. Ook zo worden we stap voor stap en één voor één groener! 

Ontdek wat jij kunt doen

Afval inzamelen

Thuis gooi je natuurlijk alles in de prullenbak, maar op straat gaat het nog wel eens mis. En dat leidt tot vervuiling. Plastic vergaat niet, maar valt wel langzaam uit elkaar in steeds kleiner wordende stukjes. Die kleine stukjes blijven in de natuur aanwezig – voor altijd. Door zwerfafval te verzamelen, help je het milieu dus direct.   


Afval scheiden

Was vroeger de prullenbak één grote bak, zie je ze tegenwoordig vaak met verschillende compartimenten. Natuurlijk met een doel: afval scheiden.


Bofkontjesregeling 

Bofkontjes in gemeente Heerenveen kunnen gebruikmaken van de Bofkontjesregeling! Met de regeling wil gemeente Heerenveen inwoners stimuleren om wasbare luiers te gebruiken en daarmee de afvalberg te verminderen.


Geef je spullen een tweede leven

Van voedselverpakkingen tot single-use artikelen zoals koffiebekers en rietjes: veel producten worden slechts één keer gebruikt. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid afval. Kortom: tijd om de wegwerpmentaliteit weg te gooien en te gaan voor een circulaire economie.


Kies voor verpakkingsvrij

In een verpakkingsvrije maatschappij staat duurzaamheid centraal en is het doel om de enorme hoeveelheid afval die we dagelijks produceren flink te verminderen. In de supermarkt kom je veel producten in plastic tegen. Dat kan minder!


Minder wegwerpproducten gebruiken

Van de shampoofles in de badkamer tot de luier van je kindje. We leven in een wegwerpmaatschappij waarin gemak voorop staat. Het is duurzamer om over te stappen op bijvoorbeeld blokken zeep of wegwerpluiers. Iets dat we als gemeente graag stimuleren met de Bofkontjesregeling!


Tweedehands winkelen

Die ene mooie jurk? Van Vinted. Die hippe vaas? Een kringloopgelukje. Als consumenten consumeren we, maar consuminderen is vandaag de dag de trend. En als je dan iets nodig hebt, wordt het bij voorkeur tweedehands gekocht. Dit is een nieuwe, duurzame ontwikkeling die direct invloed heeft op onze voetprint, ons afval en hergebruik.