Wateroverlast beperken
Ons klimaat verandert. Dat voelen we zomers, als het ene na het andere hitterecord gebroken wordt en de mussen van het dak vallen, maar ook in alle andere seizoenen van het jaar: als het regent. Dat het vaak regent zijn we wel gewend, maar als we kijken naar het aantal millimeters dat per bui valt, dan wordt dat steeds meer. En dat zorgt voor wateroverlast.
Wateroverlast ontstaat namelijk door langdurige neerslag of juist korte hevige neerslag. Het riool dat regenwater opvangt, kan de hoeveelheid water dan niet aan, waardoor wegen onderlopen en kelders vol. Maar vergeet ook niet de landbouwschade die ontstaat als sloten en vaarten het water niet meteen kwijt kunnen. Of de grondverzakkingen, die kunnen ontstaan door overbelasting van het riool.
Een tegel of een plant
Dat we steeds vaker met overstromingen te maken hebben, komt niet alleen door klimaatverandering. Wat ook meespeelt zijn de tegeltuinen die onze gemeente rijk is. Steeds vaker worden tuinen volledig betegeld onder de noemer van onderhoudsarm, maar vaak zonder dat men doorheeft welke invloed dat heeft op het klimaat.
Tegels nemen geen water op. Het water dat daarop ‘landt’, zoekt een weg naar het riool, dat tijdens een hevige regenbui al moeite heeft om het water van wegen en stoepen af te voeren. Hoe anders is dat bij een plant? Planten nemen juist veel water op en zorgen tegelijkertijd voor een vertraagde afvoer naar de bodem en het riool. Het verruilen van stenen voor groen is daardoor direct merkbaar. Hoe groot of klein je tuin ook is.
Tip: kleine geveltuintjes zijn in opkomst. Ze geven een vrolijk straatbeeld, voeren heel wat water af én vragen weinig onderhoud.
Een groen dak
Heb je géén tuin, maar wel een plat dak? Ook dan kun je meedoen in de strijd tegen wateroverlast. Groene daken zorgen namelijk voor kleine stukjes extra natuur in de bebouwde kom. Een groen dak levert niet alleen hele mooie luchtfoto’s op, maar is ook echt nuttig. Zo is een groen dak van je huis of garage een goede (water)buffer bij hevige regenval en vangt het zo’n 50% van het regenwater op, wat op een later moment weer afgegeven wordt in de atmosfeer. Daarnaast trekt een groen dak beestjes en vogels aan. Verder werken groene daken energiebesparend, doordat ze de warmte in de winter vasthouden en verkoeling geven in de zomer. Hierdoor vergroot je je woongenot en kun je tegelijk genieten van meer biodiversiteit.
Regenwater opvangen
Door regenwater op te vangen, help je niet alleen het riool bij hevige regenval, maar ook jezelf. Je kunt het water namelijk op een later (heel droog) moment gebruiken om de bloemen en planten in je tuin vochtig te houden of je auto of ramen te wassen. Heb je geen plek voor een regenton? Denk dan eens aan een regenwaterschutting. Zo sla je twee vliegen in één klap: waterberging én erfafscheiding.
Regenpijp afkoppelen
Het is een van de meest eenvoudige verduurzamingsmaatregelen: het afkoppelen van de regenpijp van het gemengd riool. Door hemelwater naar een nabije vijver of sloot te leiden, voorkom je een te grote rioolbelasting. Inventariseer eerst wel even hoe de situatie bij jou in de buurt is én laat je adviseren over de juiste afvoercapaciteit.