Zonnepanelen plaatsen op je huis
Het is je vast al eens opgevallen als je door onze gemeente rijdt. Je ziet ze namelijk steeds meer en vaker: met zonnepanelen bedekte daken. Inmiddels wordt er op deze manier al heel wat groene stroom opgewekt. Al deze woningeigenaren dragen bij aan de hoge duurzame ambities die we als gemeente hebben. Jij kunt ook meedoen! Samen worden we immers één voor één groener.
Waarom zonnepanelen?
Als gemeente, en ook als land, hebben we hoge duurzame ambities. Zo willen we onder meer de CO₂-uitstoot flink verlagen. Op dit moment wordt ongeveer 20 procent van de totale CO₂-uitstoot veroorzaakt door huishoudelijke verwarming en elektriciteitsverbruik. Door zelf groene stroom op te wekken, daalt het elektriciteitsgebruik en daarmee de CO₂-uitstoot van je woning.
Daarnaast daalt ook je energierekening. Je hoeft namelijk minder energie van het net te gebruiken. Heb je zonnepanelen en is het buiten licht, of schijnt de zon zelfs? Dan draait je vaatwasser, wasmachine en/of droger misschien wel op gratis stroom! Ook ben je daardoor minder afhankelijk van bepaalde energiebronnen. Wek je meer op dan dat je gebruikt? Eventuele overproductie lever je terug aan het net. Daarvoor krijg je een terugleververgoeding.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit, die je direct kunt gebruiken voor je eigen huis. Naast de panelen op je dak, heb je ergens in huis een omvormer hangen. Dat apparaat vormt de opgewekte elektriciteit om tot wisselstroom. De panelen en omvormer worden via kabels aan je meterkast verbonden. Bij installatie wordt de opbrengst vaak meteen gemonitord, zodat je inzicht hebt in de hoeveelheid opgewekte stroom. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt in de meeste gevallen tussen de zes en tien jaar. Verkoop je het huis binnen die periode? Ook dan profiteer je: ze zijn namelijk waarde vermeerderend voor je huis.
Subsidies
Als gemeente en ook vanuit de overheid wordt het gebruik van zonnepanelen en duurzame energie door middel van diverse regelingen gestimuleerd. Huishoudens kunnen bijvoorbeeld profiteren van de btw-teruggave op de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast zijn er leningen met lage rente beschikbaar via de Energiebespaarlening, speciaal voor duurzame woningaanpassingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze energiecoach Jinke Kleistra kan je helpen. In een adviesgesprek aan huis kan ze je adviseren over verduurzamingsmogelijkheden en wijzen op subsidies of regelingen. Maak een afspraak!
Bomen
Heb je net je dak vol zonnepanelen gelegd, maar merk je dat de boom in het groen plantsoen voor je huis wel heel erg veel zon blokkeert? Vervelend! Schaduw van bomen kan er soms inderdaad voor zorgen dat zonnepanelen minder elektriciteit opwekken. Regelmatig wordt er aan de gemeente gevraagd of er bomen gekapt kunnen worden. Op de pagina Bomen en zonnepanelen lees je ons beleid daarover.
Goed om te weten: zonnepanelen wekken ook in de schaduw nog elektriciteit op. Uiteraard wel minder dan zonder schaduw en je terugverdientijd wordt wat langer, maar toch zijn er mogelijkheden om de opbrengst te verbeteren. Je installateur kan hierin adviseren.