Je eigen groenten, fruit of kruiden kweken in een moestuin
Je eigen groenten, fruit of kruiden kweken is niet alleen leuk, lekker en gezond, maar ook nog eens goed voor de natuur en het milieu. En of je nu groene vingers – en een grote tuin – hebt of niet; moestuinieren is voor iedereen. Probeer het eens en ontdek dat niets je zoveel voldoening geeft als het kweken van je eigen voedsel.
Meteen van start
Met je handen in de aarde en daarna genieten van verse kruiden, heerlijke aardbeien of sappige tomaten, hoe fijn is dat? Het leuke aan moestuinieren is dat je meteen kunt beginnen. Je hebt alleen wat zaadjes, een beetje grond en een paar potten nodig, dus na een bezoekje aan het tuincentrum bij jou in de buurt kun je meteen aan de slag. Maak je moestuin zo groot (of klein) als je zelf wilt. Zelfs binnen of op je balkon kun je je eigen groente kweken.
Begin klein en simpel
Als je wilt starten met moestuinieren, heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Wat ga ik zaaien en wanneer? Waar ga ik de plantjes neerzeten? Zaai ik binnen of buiten? Onze tip: begin klein en simpel. Voor een goede start kun je gratis de IVN Zaaikalender aanvragen. Downloaden en zaaien maar!
Voorzaaien of direct zaaien
Voor het zaaien heb je twee opties: voorzaaien of direct zaaien. Voorzaaien doe je meestal binnen, in een kleine kas of op de vensterbank. De kleine plantjes die je kweekt, zet je later buiten in een grotere pot of de volle grond. Voor buitenplanten is voorzaaien lastig, want de omstandigheden moeten ideaal zijn: niet te droog, nat, koud of warm. Buitenplanten kun je daarom ook direct zaaien. Zomergroenten, zoals komkommers of courgettes, hebben veel warmte nodig. Die kun je dus beter binnen voorzaaien.
Wil je de plantjes van binnen naar buiten verplaatsen? Zet ze dan elke dag even buiten om ze te laten wennen aan de buitenlucht. Dit noemen we afharden. Na een dag op vijf zijn ze gewend en kunnen ze buiten blijven staan.
Moestuin uitbreiden
Heb je de smaak te pakken en wil je je moestuin uitbreiden? Maak dan rechte lijnen met een touw om de plantjes netjes in rijen naast elkaar te zetten. Houd bij het zaaien rekening met de plantafstand en gebruik eventueel een pootstok. Dit is een handig hulpmiddel om gaten in de grond te prikken. Weten wanneer het tijd is om de oogsten? Lees alle tips op de website van IVN.
Duurzaam moestuinieren
Een groot voordeel van moestuinieren is dat je groenten onbespoten en dus extra gezond zijn. Houd rekening met de natuur en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Zo maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen en vlinders en bevorder je de biodiversiteit. Onthoud ook: gif zorgt er ook voor dat nuttige insecten worden gedood. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld enorm effectief bij het bestrijden van een luizenplaag.
Wil jij aan de slag met moestuinieren in je eigen tuin of op je balkon? Neem dan een kijkje op de website van IVN. Hier vind je nog meer tips om zelf aan de slag te gaan met duurzaam moestuinieren: van tips per moestuinfase tot bijzonderheden per soort.