Tuin en omgeving
Wat zie jij, als je buiten om je heen kijkt? Kleurrijke bloemenvelden, een speeltuin en gras of zie je alleen een stoep, weg en parkeerplekken? Zie je hoogspanningsmasten en het treinspoor tussen de weilanden in? Of zie je koeien, aardappelen en mais? De plek waar je woont, dorp of stad, buitenwijk of centrum, beïnvloedt voor een groot deel hoe je leefomgeving eruitziet, maar vergeet ook jouw eigen rol niet. Hoe groener je leefomgeving, hoe gelukkiger je bent, blijkt uit onderzoek.
Groen doet mens en dier goed, maar bovenal is groen goed voor de biodiversiteit. Maar groen gaat verder dan de bloemen in je tuin. Het gaat ook om aardgasvrij wonen en de potentiële komst van een warmtenet in je wijk of energiewinning in een weiland in de buurt. Waarom wordt alles en iedereen één voor één groener, en hoe doe je mee? We geven je tips & tricks en wijzen je op handige subsidies.
Ontdek wat jij kunt doen
Gebruik je tuin als voedselbos
Wist je dat je zelfs zónder tuin of met een hele kleine tuin of balkon het verschil kunt maken voor vlinders, vogels en egels? Met een paar eenvoudige aanpassingen wordt het een waar dierenparadijs. En dat is nodig, want het aantal wilde dieren in Nederland is drastisch gedaald. Reden voor vergroening dus!
Help de vleermuizen!
Heb je plannen om te bouwen, verbouwen of isoleren? Houd er dan rekening mee dat onder daken en in de spouwmuren van woningen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven.
Meer groen in je tuin: dít is waarom het zo belangrijk is
Groen werkt verkoelend, helpt wateroverlast te verminderen en stimuleert de natuur. Nederland, en dus ook onze gemeente, kent veel tegeltuinen. Maar waar planten uitstoot opnemen vanuit de lucht en schone lucht produceren, doen tegels dat niet. Door je tuin te vergroenen, komt er meer zuurstof in de lucht en kan de warmte beter gereguleerd worden.
Verspreiding van schadelijke planten voorkomen
In ons land komen planten voor die schadelijk zijn voor hun omgeving, zoals de waterwaaier, Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en reuzenbalsemien. Ze worden ook wel ‘invasieve exoten’ genoemd. Voorkómen dat de plant in onze gemeente groeit is de beste aanpak. Lees hier hoe jij daaraan bijdraagt en wat je moet doen als je een schadelijke plant in je tuin hebt.
Water besparen met de regenwatergebruikinstallatie
Regenwater opvangen is ideaal in élk seizoen. Het zorgt er namelijk dat je bij droogte een watervoorraad hebt om je tuin mee te besproeien en als het nat is, verlaag je de druk op het rioolsysteem. Twee vliegen in één klap dus. Lees hier welke mogelijkheden er zijn!
Wateroverlast beperken
Groen helpt bij natheid én droogte. Zo zorgt het bij hevige regenval ervoor dat water niet allemaal tegelijk naar het riool stroomt. Planten nemen namelijk veel water op en zorgen daarnaast ook nog voor een vertraagde afvoer naar de bodem en het riool.