Afval scheiden

Was vroeger de prullenbak één grote bak, zie je ze tegenwoordig vaak met verschillende compartimenten. Natuurlijk met een doel: afval scheiden, en dat zo makkelijk mogelijk maken. Afval scheiden is een belangrijke stap in het verminderen van de impact die we op het milieu hebben. Door bewust afval te scheiden, kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Iets heel simpels heeft dus enorm veel invloed.  

Afval scheiden is niet moeilijk en de kans is groot dat je het voor een groot deel al goed doet. Flessen, blikjes, glas, papier en gft: het meeste spreekt redelijk voor zich. Maar als je het écht goed wilt doen, gooi je een pizza- of taartdoos niet bij het oud papier. Die hoort immers bij het restafval in de container.

Diftar+

In de gemeente Heerenveen maken we gebruik van Diftar+. Diftar+ staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’ en is een systeem waarbij inwoners betalen voor de hoeveelheid restafval die ze weggooien. Het doel van Diftar+ is het stimuleren van afvalscheiding, om zo de hoeveelheid restafval te verminderen. In plaats van een vast tarief voor afvalinzameling, worden de kosten gebaseerd op het gewicht van het afval.

Voor je afval betaal je een vast bedrag per woning (vastrecht) en een variabel deel (diftar). Vastrecht betaal je altijd, ook als je geen gebruik maakt van containers of van een ondergronds afvalsysteem. Het idee achter deze methode is simpel: hoe minder restafval iemand produceert, hoe lager de kosten. Door beter te recyclen en bewuster om te gaan met afval worden inwoners van onze gemeente dus direct beloond.

Afval scheiden: hoe doe je dat? 

Er zijn in principe vijf verschillende grote afvalstromen die je kunt scheiden:

  1. Glas
  2. Papier en karton
  3. Plastic, metalen, drankkartons en pizzadozen
  4. GFT (groente-, fruit- en tuinafval)
  5. Restafval

Maar vergeet ook lampen, batterijen, medicijnen en kleding niet. Op verschillende plekken in de gemeente staan verzamelcontainers per product, waar je ze kunt achterlaten zodat ze een goed tweede leven krijgen of gerecycled kunnen worden, zodat er waardevolle grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Wist je dat ze bij Omrin uit bijna álles grondstoffen kunnen halen? En dat je door medicijnen door het toilet te spoelen het water beïnvloedt? Elke apotheek heeft daarom een inzamelpunt.

Bewust duurzame keuzes

Door je afval te scheiden draag je bij aan een circulaire economie, waarin materialen worden hergebruikt en afval wordt omgezet in nieuwe producten. Dit vermindert de druk op onze natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast helpt het bij het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat er minder energie nodig is voor de productie van nieuwe grondstoffen. Ook wordt het milieu minder belast doordat er minder afval op stortplaatsen terechtkomt en er minder schadelijke gassen vrijkomen. 

 En bijkomend effect: afval scheiden zorgt voor meer bewustzijn rondom consumptiegedrag en de impact die je daarmee op het milieu hebt, wat kan leiden tot duurzamere keuzes in het dagelijks leven.

Afval scheiden is dus een simpele manier om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Word er ook één!