Flexibeler met energie omgaan
Rijd jij in een elektrische bedrijfswagen of liggen er zonnepanelen op het dak van je pand? Dan ben je goed bezig voor het milieu. Maar tegelijkertijd zorgt de verduurzaming van je bedrijf voor een toename van de opwek en het gebruik van elektriciteit. Daardoor is er onvoldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet. Voor veel ondernemers is het daarom niet meer mogelijk om elektriciteit af te nemen of terug te leveren. De oplossing? Naast het uitbreiden van het elektriciteitsnet kunnen we ook flexibeler met energie omgaan. We vertellen je hoe je dat als ondernemer kunt doen.
Stuur je energieverbruik
Heb je inzicht in het gebruik en de piekmomenten op het net? Dan kun je met energiesturing het energieverbruik van je apparaten aanpassen. Met een energiebeheersysteem kun je bijvoorbeeld je laadpalen opladen wanneer er veel zonne-energie is of productielijnen tijdelijk uitzetten om piekbelastingen te verminderen.
Sla elektriciteit op
Zorgen zonnepanelen of windturbines voor een overschot aan elektriciteit? Dan kun je dit opslaan in een batterij, om op een later moment te gebruiken. Dit is een goede oplossing voor netcongestie, omdat de batterij laadt wanneer er capaciteit is.
Zet elektriciteit om naar andere energievormen
Je kunt overschotten aan elektriciteit ook omzetten naar andere energievormen, zoals warmte of waterstof. Dit noemen we ook wel elektriciteitsconversie. Een voorbeeld hiervan is het omzetten van elektriciteit naar warm water, dat wordt opgeslagen in boilervaten. Bedrijven zijn daarvoor minder afhankelijk van het directe aanbod van hernieuwbare energiebronnen.
Verbruik minder als het net overbelast is
Een capaciteitsbeperkend contract biedt bedrijven de mogelijkheid om hun elektriciteitsverbruik flexibel aan te passen op basis van de beschikbare capaciteit op het net. In ruil voor een financiële vergoeding verminder je je energieverbruik op momenten van piekbelasting.
Deel je netaansluiting
Netaansluitingen delen noemen we ook wel ‘cable pooling’. Hiermee combineer je verschillende energiebronnen, bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie, met één netaansluiting. Op deze manier gebruik je de beschikbare netcapaciteit beter en bespaar je ook nog eens op aansluitkosten en (dubbele) periodieke netbeheerderskosten.
Lever je elektriciteit direct aan een grote afnemer
Met een directe lijn lever je direct elektriciteit aan een bedrijf dat veel energie verbruikt. Deze afnemer gebruikt direct de opgewekte elektriciteit, zonder dat jullie het algemene elektriciteitsnet gebruiken. Zorg er wel voor dat het energieverbruik van de grootverbruiker overeenkomt met het opwekprofiel van de producent van de duurzame energie (vergelijkbaar en gelijktijdig verbruik).
Werk samen met andere bedrijven
Met een groepscontract spreek je met meerdere bedrijven een gezamenlijk contractvermogen af met de netbeheerder. Deze oplossing staat in veel gevallen ook bekend als ‘energiehub’. Als afnemers realiseren jullie zelf ‘slimme sturing’. Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, gaan jullie beter om met de beschikbare capaciteit. Netbeheerders werken hard aan de ontwikkeling van groepscontracten. Kijk op NetbeheerNederland of de website van ACM voor de (actuele) verwachte beschikbaarheid.
Meer weten over de kosten en de te nemen stappen voor deze oplossingen? Bekijk de factsheet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.