Gebruik je tuin als voedselbos

Wist je dat je zelfs zónder tuin of met een hele kleine tuin of balkon het verschil kunt maken voor vlinders, vogels en egels? Met een paar eenvoudige aanpassingen wordt het een waar dierenparadijs. En dat is nodig, want het aantal wilde dieren in Nederland is drastisch gedaald. Door elke vierkante meter te vergroenen en ook de hoogte te benutten, haal je het maximale uit je tuin. Eén voor één groener: zo word jij er ook één!

Gebruik klimplanten

Door klimplanten tegen je gevel of schutting te laten groeien, voeg je groen toe aan de omgeving. Zelfs als je geen tuin hebt. Denk eens aan een blauwe regen, druif, roos of clematis.

Extra fijn: niet alleen de dieren hebben profijt van een groene gevel, jij zelf ook! Door je gevel met een plant te laten beklimmen, bescherm je de buitenmuur en zal de temperatuur buiten én in huis dalen.

Een groen dak

Of het nu het (platte) dak van je huis, aanbouw, garage of (fietsen)schuurtje is: als je een dak kunt vergroenen, is dat niet alleen voor dieren, maar ook voor warmte- en waterafvoer heel goed. Hoe meer groen, hoe beter de biodiversiteit. Ook op je dak. Met een kant-en-klare sedummat is deze klus bovendien ook nog eens snel klaar én je kunt er subsidie voor krijgen.

Een groene schutting

Zeker als je de hoogte goed kunt benutten, doet het formaat van je tuin er niet toe. Door klimplanten, vogelhuisjes, hommel- en mussenkasten of voedertafels tegen de schutting of muur te installeren, vliegen de vogels en insecten voor je het weet af en aan.

Tip: Is je schutting aan vervanging toe? Kijk dan of je er één kunt maken van natuurlijke materialen in plaats van geïmpregneerd hout. Insecten gebruiken bijvoorbeeld eikenhout graag om nesten mee te bouwen. Een gevlochten scherm van bamboe, wilg of riet is ook een mooie optie.

Tip 2: Hang je een mussenkast op? Doe dat dan niet in de volle zon en bij voorkeur met de invliegopening op het noordoosten. Ook struiken en bomen bieden beschutting en ruimte voor een nestje. Maak je er een ware bed & breakfast van of blijft je mussenkast leeg? Met vogelvoer zoals zaden, granen en meelwormen kun je ze naar je tuin lokken.

Vervang tegels voor groen

Heb je een heel groot terras, meerdere terrassen of alleen maar tegels in je tuin? Bedenk eens of je een deel zou kunnen vervangen voor mooie struiken, planten of bloemen. Bezoek het  tuincentrum en kies je favorieten. Houd daarbij rekening met de bloeiperiode: het liefst staat er het hele jaar door iets in bloei.

Houd rekening met egels

In tien jaar tijd is de helft van alle egels verdwenen. Ze hebben steeds minder leefruimte in de tuin en omgeving en raken daardoor uitgehongerd. Ook worden ze soms vergiftigd of overreden. In de herfst bespeur je egels het meest, maar ook in de zomer kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Zeker bij aanhoudende droogte. In de zomer planten egels zich voort en moeten ze hun jongen verzorgen. Een schaaltje water op een beschutte (schaduw)plek helpt ze al enorm.
De diertjes struinen rustig rond en meestal is hun leefgebied groter dan jouw tuin alleen. Kijk daarom goed of ze makkelijk naar je buren kunnen komen. Staat er een schutting tussen jullie tuinen? Maak dan een opening van ongeveer 13 x 13 cm aan de onderkant, zodat ze zich makkelijk kunnen verplaatsen. Egels zijn insecteneters; wil je egels in je tuin? Zorg dan voor een mooie mix aan inheemse planten, waar bijvoorbeeld bijen en vlinders op af komen. Als er het hele jaar nectar in je tuin te vinden is, help je de egel enorm. Ook op moestuintjes zijn ze gek, vanwege de slakken die daar te vinden zijn. Egels eten tot wel veertig slakken per nacht, wat weer goed is voor jouw oogst!

Extra leuk: je kunt gratis een egelhuispakket aanvragen, om er zo voor te zorgen dat de egelpopulatie niet verder uitdunt. Het egelpakket vraag je aan via de website van Natuurmonumenten.

Creëer een geveltuin

Helemaal van deze tijd: de geveltuin. Haal aan de voor- of achterkant van je huis een paar tegels weg en zet er klimplanten in. De klimop en klimhortensia houden zichzelf vast. Iets dat voor vogels heel fijn is, want het biedt ze voedsel, schuilplek en nestgelegenheid. Een bijkomend voordeel: gevelbeplanting houdt de muren (en dus de temperatuur in huis zomers koeler) en zorgt ervoor dat het regenwater niet direct doorstroomt naar het riool, maar opgenomen wordt door de planten in jouw geveltuin.

Maak of koop een insectenhotel

Met wat hout, schors en bamboestokken knutsel je eenvoudig een insectenhotel. Hang ze op (in de volle zon) en je hebt er heel snel heel veel vrienden bij.

Ruim niet te veel op

Padden, kikkers, salamanders en ook insecten zijn er gek op: emmers, oude dakpannen of andere ‘rommeltjes’. Ze schuilen graag op (licht)vochtige plekken. Ook egels kunnen schuilplekjes wel waarderen. Het liefst in een hoekje met wat takken, bladeren en ander tuinafval. Je zult zien: het afval ruimt zichzelf op en de insecten die eropaf komen zijn weer voedsel voor egels en vogels.

Voeg water toe

Water is net als groen goed voor alles. Bij hitteoverlast, wateroverlast en ook om meer dieren in je tuin te krijgen. Libellen, waterkevers, wantsen, vogels: er komt van alles op af. Hoe klein een vijver ook is. Graaf bijvoorbeeld een speciekuip in of graaf een gat dat je vervolgens met vijverfolie waterdicht maakt. Met een aflopende oever, zodat dieren gemakkelijk in- en uit het water kunnen komen, is jouw dierenzwembad klaar voor de opening!