Korte rit? Ga met de elektrische fiets of scooter 

Nederland heeft meer fietsen dan mensen, maar toch pakken we voor korte ritten nog vaak de auto. Dit geldt voor bijna de helft van de ritten onder de 7,5 kilometer. Zonde! Want fietsen is goedkoop, gezond en beter voor het milieu. Een elektrische fiets is altijd een goed idee, maar voor langere afstanden of meer comfort kun je ook voor een speed pedelec of e-scooter gaan. 

Voor korte ritten is de fiets een goed alternatief voor de auto. Is jouw rit te lang voor een gewone fiets? Met een elektrische fiets heb je altijd wind mee en fiets je dus makkelijk grotere afstanden. Ook stoot je per kilometer 60 keer minder CO2 uit dan een benzineauto, en 20 keer minder dan een elektrische auto. 

Moet je je kinderen naar de opvang brengen of de weekboodschappen doen? Dat kan prima met een elektrische bakfiets! Als je de auto (vaker) laat staan, bespaar je al snel een paar tientjes per maand. 

Speed pedelec

Woon je wat verder van je werk, maar laat je je auto toch liever staan? Dan is een speed pedelec wellicht iets voor jou. Op een speed pedelec kun je tot 45 kilometer per uur fietsen. Er gelden wel extra verkeersregels, want een speed pedelec is officieel een bromfiets. Je moet dus een bromfietsrijbewijs hebben, verplicht een helm dragen en minimaal 16 jaar zijn. Kijk voor alle actuele regels op de website van de Rijksoverheid. Op de website van de Fietsersbond vind je meer informatie over de speed pedelec. 

E-scooter 

Elektrische scooters stoten per kilometer ongeveer 5 keer minder CO2 uit dan een benzinescooter, maar vervuilen door hun grotere accu’s en zwaardere gewicht ongeveer twee keer zoveel als elektrische fietsen. Een tochtje met de e-scooter is dus minder milieuvriendelijk dan een rit met de e-bike, maar alsnog een betere keuze dan een autorit. Wil je de gezondste en goedkoopste optie? Ga dan voor een elektrische fiets, want scooterrijders bewegen minder en zijn verplicht om een verzekering af te sluiten. 

Tip: plan je route 

Als je je route plant via de routeplanner van de Fietsersbond zie je precies hoeveel kilometer de route is, hoeveel minuten je onderweg bent, hoeveel CO2 je bespaart én hoeveel calorieën je verbrandt. Ook kun je voor verschillende routetypes kiezen: van ‘makkelijk doorfietsen’ tot ‘kortste route’ of ‘natuurroute’. De opties ‘makkelijk doorfietsen’ of ‘racefietsroute’ zijn ideaal voor als je met een elektrische fiets naar je werk gaat. Via de bredere en comfortabele paden kom je makkelijker, sneller en veiliger op je bestemming aan. 

Kun je toch niet zonder een auto? Ga dan voor een elektrische. Dat scheelt over de hele levensduur ongeveer 60 procent CO2-uitstoot. Als je je benzine- of dieselauto niet de deur uit wilt doen, kun je ook duurzamer reizen door te carpoolen of je auto te delen. Zo draag jij op jouw manier je steentje bij.