Elektrisch of (mild) hybride rijden
Met elektrisch rijden stoot je minder schadelijke stoffen uit. Dat heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en het klimaat. Daarnaast zijn je ritten stiller en comfortabeler én heb je minder variabele lasten. Hoe duur en hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden eigenlijk? Wat is de vergelijking met een (mild) hybride auto? En hoe kun je gratis een laadpaal aanvragen? Je leest het hier!
Over de hele levenscyclus stoot een elektrische auto ongeveer 60 procent minder CO2 uit dan een brandstofauto. De CO2 die er nog wel uitgestoot wordt, ontstaat bij de productie van de auto en bij de opwek van elektriciteit. Laden met groene stroom maakt elektrisch rijden nog milieuvriendelijker. Voor het milieu maakt het omruilen van je brandstofauto voor een elektrisch exemplaar dus een groot verschil. Maar hoe zit het met je portemonnee?
Kosten voor elektrisch rijden
Een elektrische auto is duurder in aanschaf, maar goedkoper in variabele lasten zoals onderhouden, wegenbelasting en kosten aan de laadpaal of pomp. Wil jij een vergelijking maken tussen een elektrische, hybride of brandstofauto? Dan is het belangrijk om alle autokosten mee te nemen. De ANWB Autokostentool kan je helpen met de berekening. Ook heeft de ANWB de maandelijkse kosten voor elektrisch, hybride en mild hybride rijden op een rijtje gezet.
Tip: de kosten voor elektrisch rijden kunnen nog gunstiger uitvallen als je in 2024 nog de aanschafsubsidie aanvraagt.
Laadpaal zoeken
Waar het vroeger nog zoeken was naar een laadpaal, is er tegenwoordig altijd wel één te vinden. Nederland telt namelijk meer dan 150.000 publieke laadpalen en bijna 5.000 publieke snelladers. Ook buiten de snelweg, bijvoorbeeld bij supermarkten of lokale tankstations, kun je steeds vaker snelladen. Zo wordt snel je auto opladen steeds toegankelijker.
Op zoek naar een laadpaal in de buurt? Kijk dan eens op de website of app van Chargemap of ChargeFinder. Hier vind je meer dan honderd laadpalen in de gemeente Heerenveen. Ook in de ANWB Onderweg App vind je openbare laadpalen voor je elektrische auto. De app laat meteen zien of er een laadpaal in de buurt is én of ‘ie vrij of in gebruik is. Je kunt zelfs filteren op laadstations van specifieke aanbieders. Handig voor thuis, maar zeker ook voor onderweg!
Nieuwe laadpaal plaatsen
Als je een eigen oprit hebt, dan mag je hier een elektrische laadpaal plaatsen. Hiervoor kun je zelf contact opnemen met een garagebedrijf of installatiebedrijf. Heb je geen eigen oprit? Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen via laadpaalnodig.nl. Aan de aanvraag zijn geen kosten verbonden. Je betaalt wel voor het gebruik van de laadpaal.
Het proces van aanvraag tot plaatsing duurt minimaal vier maanden. Afhankelijk van de doorlooptijd bij netbeheerder Liander en de beschikbaarheid van aannemers duurt het vaak een half jaar tot een jaar voordat de laadpaal echt is geplaatst. Na de installatie kun je hier samen met anderen in je buurt gebruik van maken.
Is een elektrische auto toch niks voor jou? Er zijn genoeg andere manieren om duurzaam te reizen. Wat dacht je van een elektrische fiets of scooter? Of ga bewuster om met je brandstofauto door te carpoolen of autodelen.