Duurzaam eten en drinken: zo doe je dat 

Alles wat je eet en drinkt heeft impact op het milieu. Voor de productie hebben we namelijk energie, water, land en grondstoffen nodig. Door duurzame keuzes te maken in de supermarkt, draag ook jij je steentje bij aan een betere wereld. Een dagje geen vlees eten, letten op duurzame keurmerken of kiezen voor seizoensgroenten; er zijn zoveel manieren om je milieu-impact te verminderen. Lees onze tips en ontdek hoe jij jouw eetpatroon milieuvriendelijker maakt. 

Minder dierlijk, meer plantaardig 

Dat je met minder vlees op je bord een stuk milieuvriendelijker eet, is vast niks nieuws. Maar ook voor andere dierlijke producten, zoals zuivel, kaas en eieren, is veel land en water nodig. Voor een milieuvriendelijk en gezond eetpatroon hoef je vlees, zuivel en eieren niet volledig uit je eetpatroon te verbannen, maar onze gemiddelde consumptie moet wel flink omlaag.  

Om je een idee te geven: volgens Milieu Centraal moeten we de hoeveelheid vlees die we eten terugbrengen naar minder dan een kwart van wat we nu eten. Kies je er wel voor om volledig vegetarisch te eten? Dan is de klimaatimpact van je voeding gemiddeld 30% kleiner dan een doorsnee voedingspatroon. Met een veganistisch dieet, zonder dierlijke producten, is de klimaatimpact van je voeding wel 50% kleiner. Wat een verschil, hè? 

Groente en fruit uit het seizoen 

Meer groente en fruit eten is altijd een goed idee, maar met groente en fruit uit het seizoen ben je écht lekker bezig. Wanneer producten worden ingevlogen en veel verpakkingsmateriaal nodig hebben voor bescherming, is dit namelijk niet goed voor het milieu. Wil je je groente en fruit slim kiezen? Volg dan deze tips: 

  • Download de groente- en fruitkalender en pak ‘m erbij als je je boodschappenlijstje maakt. Als je voor seizoensproducten kiest, is de kans kleiner dat je groente of fruit uit een verwarmde kas of uit een ver land komt.  
  • Vermijd kwetsbare (zachte) producten uit overzeese landen. Dit wordt meestal ingevlogen, met een enorme broeikasuitstoot tot gevolg. 
  • Koop in de winter geen vers zacht fruit, want dit komt vaak met het vliegtuig of uit een verwarmde kas. Stevig fruit zoals appels en peren kun je het hele jaar door kopen. 

Iets te enthousiast geweest met het inkopen van fruit of groente? Vries het in of maak een heerlijke smoothie. 

Duurzame (top)keurmerken 

Kijk jij wel eens naar de keurmerken op de verpakking voordat je een product in je mandje of boodschappenkar legt? Met een keurmerk voor duurzaamheid weet je zeker dat het product voldoet aan eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn of mensenrechten. Maar let op: niet alle logo’s zijn even betrouwbaar. In de Keurmerkenwijzer vind je daarom de scores van allerlei keurmerken of producten. Zo weet je zeker dat je écht kiest voor duurzaam. Naast de 12 Topkeurmerken vind je hier ook keurmerken die nog onbekender zijn, maar wel de moeite waard zijn. 

Wil je in de supermarkt keuzes maken om de biodiversiteit te helpen en de bodem gezond en vruchtbaar te houden? Koop dan eten met de keurmerken EU-biologisch, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. 

Voedselverspilling verminderen 

Wereldwijd wordt ongeveer 30% van al het voedsel weggegooid. In Nederland is dat ongeveer 25%. Dat kost niet alleen veel geld, maar heeft ook grote gevolgen voor het klimaat en de leefomgeving. Lees dus ook onze tips om voedselverspilling te verminderen.