Zo verminder je voedselverspilling
Wereldwijd wordt ongeveer 30% van al het voedsel weggegooid. In Nederland is dat ongeveer 25%. Dat kost niet alleen veel geld, maar heeft ook grote gevolgen voor het klimaat en de leefomgeving. Door slimmer te kopen, koken en bewaren, brengen we dit percentage omlaag. Lees onze tips en ontdek wat jij thuis kunt doen om voedselverspilling te verminderen.
33,4 kilo per persoon
Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Dat kost je zo’n € 138 per jaar! Verspil je minder voedsel? Dan bespaar je dus al gauw tientallen euro’s per jaar. Vooral bij brood en deegwaren, groente, fruit, aardappelen en zuivel is volgens het Voedingscentrum veel winst te behalen.
Waarom minder voedsel verspillen?
Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt in de vuilnisbak. Dat is slecht voor het klimaat, want kostbare grondstoffen zoals water, grond en energie worden voor niets gebruikt. Het verminderen van voedselverspilling is daarom een van de belangrijkste aandachtpunten om klimaatverandering tegen te gaan.
Verspilling met 50% verminderen
De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. Ook de Europese Unie en Nederland hebben afgesproken dat ze de helft minder voedsel willen verspillen. Iedereen, dus ook jij, kan daaraan bijdragen. Je kunt een hoop doen door eten slim te bewaren of alleen te kopen wat je nodig hebt.
Tips tegen voedselverspilling
Weten wat jij kunt doen tegen voedselverspilling? Dit zijn onze tips:
- Controleer je voorraad voor je boodschappen doet
- Check van tevoren wat heb je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Zo weet je wat je écht nodig hebt.
- Maak een weekmenu
- Maak een boodschappenlijstje en, ook belangrijk: houd je aan dit lijstje.
- Kook precies genoeg
- Weeg met een keukenweegschaal af hoeveel je precies nodig hebt voor een maaltijd.
- Bewaar je eten op de juiste plek
- Kijk in de online Bewaarwijzer waar elk product het langst goed blijft.
- Eet producten voor het verstrijken van de datum op
- Producten met een TGT-datum, zoals vers vlees, verse vis en voorgesneden groenten en fruit uit een zakje of bakje, kun je beter niet meer opeten na de datum. Bij de THT-datum, zoals brood, zuivel en lang houdbare producten, kun je je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Het is vaak nog dagen te gebruiken na de datum.
- Kijk of je nog kliekjes en restjes in huis hebt
- Houd bijvoorbeeld wekelijks een kliekjesdag. Met de Receptenzoeker of de Receptenapp kun je op basis van de ingrediënten die je nog in huis hebt zoeken naar bijpassende recepten.
Meer praktische tips om slimmer te kopen, koken en bewaren? Kijk ook eens op de website samentegenvoedselverspilling.nl. Wist je dat er elk jaar in september ook de Verspillingsvrije Week is? Iedereen kan hier gratis aan meedoen.
Afval
Eten weggooien is altijd zonde, maar afhankelijk van waar je het weggooit, levert het toch nog een klein beetje nut op. Bekijk dus ook onze tips op het gebied van afval.