Minder afval produceren, meer hergebruiken: daar zit de winst
Daar gaan de drankenkartons. Daar de PET-flessen. En kijk: de conservenblikken gaan die kant op. Wat tot enkele ogenblikken geleden nog één grote bult afval was, zijn nu keurig gescheiden grondstoffen. Klaar om gerecycled te worden. Bij afvalverwerker Omrin wordt steeds meer uit afval gehaald. Want door circulaire afvalketens te creëren, maakt Omrin de wereld schoner en duurzamer.
Een met afval gevulde containerauto rijdt het terrein op. Maar zit de auto wel vol afval? Of zijn het grondstoffen? Want dankzij geavanceerde technieken haalt Omrin steeds meer grondstoffen uit afval. Denk aan metaalhoudende producten als blikjes, maar ook verschillende soorten kunststof en zelfs luiers: bij Omrin zijn ze allemaal van waarde.
“Grondstoffen worden steeds schaarser. En dus wordt recyclen alsmaar belangrijker”, vertelt Jelmar Helmhout, hoofd communicatie bij Omrin. “Als afvalverwerker spelen wij daar natuurlijk een grote rol in. Maar we proberen in dit onderwerp ook op te treden als verbinder en inspirator. Zo zijn we medeoprichter van Circulair Fryslân en ondersteunen we bedrijven met duurzame ambities.”
Minder afval
Bovendien stimuleert Omrin inwoners en bedrijven om minder afval te produceren. “Want afval dat er niet is, hoef je ook niet te recyclen.” Het bedrijf ontwikkelt onder meer publiekscampagnes waarin mensen worden opgeroepen minder verpakte spullen te kopen. “Maar we gaan ook in gesprek met verpakkingsproducenten. We laten hen weten welke materialen wel en juist niet goed recyclebaar zijn en onderzoeken manieren om producten in minder of andere materialen te verpakken.”
Uit heel Nederland
Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat het afval dát er is, zo goed mogelijk gerecycled wordt. “Ons doel is om de afvalketen circulair te maken.” De Sorteer en BewerkingsInstallatie (SBI) op Ecopark De Wierde in Heerenveen speelt daarin een belangrijke rol, vertelt Helmhout. “Met de SBI kunnen we afval heel precies nascheiden. We halen er wel tien verschillende grondstoffen uit. De grondstoffen worden per soort tot grote balen geperst, waarna we ze aanbieden aan de industrie. Die maakt er vervolgens weer nieuwe producten van.” De installatie verwerkt niet alleen afval uit Heerenveen en omgeving, maar ook uit de regio’s Groningen, Veluwe, Rijnmond en Aalsmeer.
“We halen veel grondstoffen uit het afval: uiteindelijk wordt maar 27 procent van het restafval verbrand. Landelijk ligt het gemiddelde op 45 procent. Daarom komen gemeenten uit heel Nederland, in totaal 35, naar ons voor de verwerking van hun afval.” Nederland heeft zichzelf als doel gesteld om uiteindelijk minder dan twintig procent van het restafval te verbranden. “We zijn dus al goed op weg.”
Biogas uit luiers
In de aanloop naar dat doel, blijft Omrin innoveren. Zo beschikt het bedrijf sinds 2018 over een KunststofSorteerInstallatie (KSI), die de verschillende kunststofsoorten nog extra sorteert. “Die recycling bespaart enorm veel nieuw kunststof.” De KSI werd gebouwd op gezamenlijk initiatief van branchegenoten HVC Group, Midwaste en Omrin. Alsof dat nog niet genoeg is, voegde Omrin in 2021 nog een bijzondere machine aan het machinepark toe: een zogeheten Dano-trommel. De trommel, die speciaal voor Omrin ontwikkeld werd, sorteert het plastic uit bijvoorbeeld luiers. Uit het organisch materiaal in de luiers wordt biogas gemaakt.
“Dat gas zetten we deels op het aardgasnetwerk. Een ander deel wordt gebruikt als brandstof voor onze eigen inzamelvoertuigen. Die rijden dus op afval, zou je kunnen zeggen”, lacht Helmhout. Materialen die niet gerecycled kunnen worden, worden verbrand in de ReststoffenEnergieCentrale in Harlingen. “De warmte die daarbij vrijkomt, leveren we aan bedrijven in de omgeving. Daarmee besparen die bedrijven flink wat fossiele brandstof, gas dus.”
Grenzeloos en ambitieus
Hoewel het mooi is dat zelfs met die reststoffen energie wordt opgewekt, geeft Omrin duidelijk de voorkeur aan preventie en hergebruik. “Dat is waar de grote winst zit”, legt het hoofd communicatie uit. “Dat is hoe we zorgen dat grondstoffen niet op raken, zodat ook volgende generaties erover kunnen beschikken. Wij blijven steeds investeren in nieuwe technieken en mogelijkheden, zodat we nog meer uit ons afval halen.” Maar, vindt Helmhout, voor een circulaire toekomst is samenwerking nodig.
“Wij werken samen met partners die ons steeds weer verrassen met duurzame toepassingen uit hun vakgebied – van de garage die onze vrachtwagens geschikt maakte voor biogas tot de drukker die steeds meer gerecycled papier aanbiedt. Dat zou dan ook mijn tip zijn voor andere bedrijven: verzamel een netwerk van gelijkgestemde organisaties om je heen. En: denk groot, maar begin klein. Durf grenzeloos en ambitieus te denken, maar werk in kleine stapjes naar dat doel toe. Dan kom je er wel.”