Over op wasbare luiers met de Bofkontjesregeling

Zachte luiers. Gladde luiers. Witte luiers met gekleurde dino’s. Roze luiers met blaadjes. Blauwe luiers met zonnetjes. Bamboe luiers. Biologisch-katoenen luiers. Microvezel luiers. Eendelige en tweedelige luiersystemen. Inleggers. Pads. Boosters… Niet gek dat Natasja Derksen door de bomen het bos niet zag toen ze zich verdiepte in de wereld van de wasbare luiers. Het samengestelde luierpakket van Kaatje Katoen hielp haar kiezen. Een subsidie van de gemeente trok haar over de streep. 

Bij hun eerste kindje gebruikten Natasja en haar man alleen wegwerpluiers. Maar toen de tweede drie maanden oud was, vonden ze het mooi geweest. Al dat afval, dat kan toch anders. Het online aanbod bleek enorm, maar via Kaatje Katoen stuitte Natasja op de Bofkontjesregeling: een subsidie van de gemeente Heerenveen op wasbare luierpakketten. Ze bezocht een informatieavond waar ze de luiers kon bekijken, voelen en uitproberen en besloot ervoor te gaan.  

Minder kilo’s en minder geld 

“Ik ben heel doelmatig ingesteld en dus vanaf het begin gaan turven hoeveel luiers we gebruikten. We zaten al gauw op 45 tot 50 stuks per week. Nou, dat merk je wel! Zowel in je portemonnee als in de hoeveelheid afval die je aan de weg zet”, vertelt Natasja. Het scheelde zo’n 16 kilo per maand. “Die motivatie hielp, al moet ik zeggen dat de hoeveelheid extra ‘werk’ me ook erg meeviel. Ik kende de verhalen van vroeger, toen vrouwen nog luiers moesten koken en met de hand wassen, maar dat is tegenwoordig veel gemakkelijker.” 

Wasbare billendoekjes 

Ze was blij met het kant en klare luierpakket. Dankzij de Bofkontjesregeling betaalde ze er minder voor en het pakket bevatte alles wat ze nodig had. “Je krijgt alleen spullen die je ook daadwerkelijk gebruikt. Vierentwintig luiers, maar ook inlegvellen waar de poep in terechtkomt, zodat je die zo in het toilet kunt gooien – en wasbare billendoekjes.” Die laatste raadt ze iedereen aan om te gebruiken, want ook dát scheelt heel veel afval. “We zijn zo gewend om alles weg te gooien, maar dat is met billendoekjes helemaal niet nodig. Je wast ze op zestig graden en ze zijn weer brandschoon.” 

Community op internetfora 

De wereld van de wasbare luiers kent een heuse community van ouders die hun kennis en ervaringen met elkaar delen. Ze houden elkaar op internetfora op de hoogte van de komst van nieuwe luierdesigns. Die zijn er in alle kleuren van de regenboog en een breed scala aan prints. Natasja kreeg er veel leuke reacties op. “Wasbare luiers zijn heel herkenbaar doordat ze er zo vrolijk uit zien. Als ik bij het consultatiebureau of in een verschoningsruimte een ander kindje zie met een wasbare luier, wissel ik vaak even een woordje met die moeder. Heel leuk!” 

Duurzaamheid 

Hoewel sommige ouders met wasbare luiers beginnen omdat hun kindje een gevoelige huid heeft en daarom niet goed tegen wegwerpluiers kan, gaat het Natasja vooral om duurzaamheid. Ze vindt het niet normaal hoeveel afval tegenwoordig wordt weggegooid. “En dat stopt niet bij de grijze container. Het moet ook allemaal worden verwerkt. Als we daar zelf verantwoordelijk voor zouden zijn, stapten veel meer mensen over op wasbaar denk ik. Maar geloof me: het valt echt mee en je wordt er heel snel handig in.” Ook Natasja’s derde kindje zit daarom vanaf dag één in de wasbare luiers.  

Eerst de weekenden 

Wie de overstap overweegt, raadt Natasja aan om het gewoon eens te proberen. “Het hoeft niet meteen in de kraamweek van je eerste kind. Het hoeft ook niet meteen zeven dagen per week. Je kunt het bijvoorbeeld eerst alleen in de weekenden doen. Als grootouders, de oppas of de opvang het lastig vinden om met wasbare luiers te werken, kunnen zij gewoon wegwerpluiers blijven gebruiken. Ik merk echter dat veel mensen er nieuwsgierig naar zijn en het scheelt zoveel geld en afval. Dat is best het proberen waard, toch?” 

Nieuwe subsidieregeling 

Wie overtuigd is, kan zich inschrijven voor de nieuwe Bofkontjesregeling en een compleet pakket wasbare luiers met €500 korting aanschaffen. Wie twijfelt of vragen heeft, kan rechtstreeks contact opnemen met Kaatje Katoen of een informatieavond in Heerenveen bezoeken. Deze wordt ongeveer één keer in de zes weken georganiseerd. Natasja komt die avond ook, om mensen te inspireren. Kijk voor meer informatie op kaatjekatoen.nl en eenvooreengroener.nl/themas/afval-en-hergebruik/bofkontjesregeling

Natasja hangt wasbare luiers op de lijn terwijl haar kinderen toekijken

Zij zijn er ook één