Zorg voor inheemse, bloeiende planten!

Een grote tuin heeft hij niet. Tóch wonen er in de achtertuin van Gosse Wielinga twee bijenvolken. Een aantal jaar geleden begon hij, na lang wikken en wegen, met bijenhouden. Die hobby veranderde zijn tuintje in een “levendige boel”. 

B(l)ije Tips 

  • BIJzonder enthousiast? Kijk dan op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging wat bijenhouden precies inhoudt. Ook kun je er cursussen volgen. 
  • Geen ruimte voor bijen, maar wil je wel een bijvriendelijke tuin? Let er op dat je zaden of zadenmengsels koopt van inheemse planten. Je plaatselijke tuincentrum biedt raad! 

“Ik koop gewoon een volk”, besloot Gosse op een dag. Al jaren wilde hij graag bijen houden, maar zijn werk, waarvoor hij veel in het buitenland was, liet dat niet toe. Toen dat veranderde en een bijenhouder uit het dorp aanbood hem te helpen, schafte de Akkrumer zijn eerste bijenvolk direct aan. “Maar dat bleek nogal een ondeugend volk”, blikt Gosse terug. “Ze waren nogal pittig, zodra ik bij de kast in de buurt kwam, werd ik helemaal lek gestoken.” 

Drukte in de tuin 

Maar Gosse liet zich niet afschrikken. Hij verdiepte zich in zijn nieuwe hobby en werd steeds enthousiaster. “Na een tijdje heb ik er een volkje bij gekocht. Nu staan er dus twee kasten in de achtertuin. Het is in ons kleine tuintje dus een drukte van belang! Niet alleen met bijen, trouwens. Sinds ik die heb, komen er ook veel andere dieren in de tuin. Zo hadden we dit jaar een hommelnest. En in het voorjaar zie ik heel veel mussen: die voeren de bijtjes aan hun jongen. Voor een bijenhouder is het natuurlijk niet leuk om te zien dat zijn dieren worden opgegeten, maar ik laat de natuur gewoon z’n gang gaan.” 

Aandacht voor insecten 

Zijn bijenhobby gaf een extra dimensie aan Gosse’s liefde en interesse voor de natuur. “De hedera in onze tuin snoeien we nu pas ná de bloei, zodat de bijen de tijd krijgen de nectar en het stuifmeel te verzamelen. Ook hebben we een stapeltje stookhout in de tuin: daar blijven we vanaf, zodat insecten er ongestoord hun gang kunnen gaan. En ik probeer zoveel mogelijk duurzaam geproduceerd voedsel te kopen.” Het is mooi, vindt de Akkrumer, dat overal steeds meer aandacht komt voor insecten. “Ik zie bijvoorbeeld dat gemeente Heerenveen de bermen minder vaak maait en bloemenmengsels inzaait. Daar word ik wel blij van.” 

‘Een tuin waarin altijd iets bloeit, is een paradijs voor insecten’ 

Tips voor een bijvriendelijke tuin 

Wie zijn eigen tuin insectvriendelijker wil maken, raadt Gosse aan om te zorgen voor voldoende bloeiende planten. “Inheemse planten zijn het best: dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Daar hebben insecten hier het meest aan. Als je dan ook nog zorgt dat er het hele jaar door iets bloeit, maak je van je tuin al gauw een waar insectenparadijs.”