Imke maakte van afval scheiden een gewoonte
Imke Blaauw uit Heerenveen is een echt natuurmens. Hij zet zich dan ook graag in voor het milieu. Dat doet hij op verschillende manieren. Zo raapt hij regelmatig zwerfafval op in de omgeving van het Molenplein en op De Heide. Maar hij is ook goed bezig als het gaat om afval scheiden. “Etensresten gaan in een composteerbare zak in een apart vuilnisbakje, glas gaat naar de glasbak en batterijen en elektrische apparaten breng ik naar een inleverbak.”
Naar de milieustraat
Daarnaast gaat hij eens in de zoveel tijd samen met een kennis naar de milieustraat. “Zo’n grote moeite is dat niet: we sparen ons afval op en brengen het er dan in één keer naartoe.” Volgens Imke is de milieustraat een uitkomst voor bijvoorbeeld grote stukken piepschuim. “Die kun je ook in stukken breken en in de container gooien, maar bij de milieustraat kunnen ze het recyclen. Zo heb je zelf minder restafval.”
Minder restafval
Het scheiden van je afval helpt om je huisvuil (of restafval) te verminderen, wat goed is voor het milieu. Gescheiden ingezameld afval kan namelijk worden verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Dit bespaart energie en zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen. Etensresten, glas, kapotte apparaten, batterijen, kleding en papier en karton belanden bij Imke daarom niet tussen het restafval.
“Papier en karton verzamel ik in een grote bananendoos en klein chemisch afval, zoals verf en batterijen, lever ik apart in. Soms kun je als je iets nieuws koopt gratis, of zelfs in ruil voor korting, je oude kleding, schoenen of apparaten inleveren.” En kan Imke zijn spullen een tweede leven geven? Dan doet hij dat graag. “Ik heb laatst nog een stapel boeken bij de kringloop gebracht.”

Afval rapen én scheiden
Imke was altijd al milieubewust, maar zette de afgelopen jaren steeds meer ‘groene’ stappen. “Ik ergerde me aan de hoeveelheid zwerfafval op straat, maar ook in het water, als ik aan het varen was. Dat vind ik enorm zonde, want ik geniet altijd zo van de natuur.” Imke gaat daarom graag op pad om afval te rapen. Alleen óf gezellig samen met anderen. “Het geeft me voldoening en ik krijg regelmatig leuke complimenten.”
Ook ruilde Imke zijn flessen wasmiddel in voor milieuvriendelijke wasstrips en werd hij groot fan van het Repair Café in Heerenveen. En toen het hem opviel dat steeds meer buren hun gft en etensresten in de gezamenlijke groene container bij het appartementencomplex gooiden, besloot hij om het goede voorbeeld te volgen en zich ook meer te verdiepen in afval scheiden.
Gewoonte
In het begin spiekte Imke nog regelmatig op zijn A4-tje met informatie over afval scheiden, maar inmiddels vindt hij met gemak de juiste afvalbak. Van papier en karton tot klein chemisch afval: voor elk type afval heeft Imke een eigen verzamelplek. Zo is afval scheiden inmiddels een gewoonte geworden. Een goede gewoonte, want ondanks dat Imke in zijn eentje niet zoveel afval heeft, draagt hij zo toch mooi zijn steentje bij. “In het begin dacht ik: moet dat nou, moeite doen om afval te scheiden voor dat beetje afval dat ik heb? Maar als iedereen zo denkt, schieten we natuurlijk niks op.”
Hoe goed is jouw kennis over afval scheiden?
Afval scheiden is niet moeilijk, maar soms heb je te maken met twijfelgevallen of instinkers. Weet jij bijvoorbeeld waar je oude medicijnen het beste kunt inleveren? Of in welke bak je kattenbakvulling moet weggooien? Test je kennis door mee te doen aan de afvalscheidingsquiz en maak kans op één van deze drie geweldige prijzen!

Wil je kans maken? Vul hier de quiz in! Meedoen kan tot en met 30 april 2025.
Benieuwd wat jij nog meer kunt doen? Kijk op Afval en Hergebruik voor meer inspiratieverhalen en tips. Zo wordt jij er ook één!