90% aardgasvrij wonen in een jarentachtig-woning

Sander verruilde samen met zijn gezin Groningen voor Friesland. Ze verhuisden naar een jarentachtig-woning in De Knipe, die inmiddels door te isoleren en zelf energie op te wekken (bijna) volledig aardgasvrij is.

Het aardgasdossier in Groningen zette Sander en zijn vrouw jaren geleden al aan het denken. “We zagen het leed van de gaswinning en dachten: hoe kunnen we ons aandeel beperken?”, vertelt Sander. Die gedachten betekenden niet dat ze van de een op de andere dag duurzaam leefden. Maar ze startten wel met het vaker lokaal kopen van producten, gevolgd door meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en nu, heel wat jaren later, hebben ze hun koopwoning zo verduurzaamd, dat deze voor ruim 90% aardgasvrij is.

Stap voor stap duurzamer leven

Toen Sander in De Knipe kwam wonen, begon het verduurzamen meteen. Sander: “Het dak ligt mooi ten opzichte van de zon, dus zonnepanelen waren een interessante investering. Kleine aanpassingen als ledverlichting waren makkelijk en leverden ook wat op.” En zo, gaandeweg, gingen ze stap voor stap duurzamer leven. “Het voelde helemaal niet als een opgave, die aanpassingen.”

“Het dak ligt mooi ten opzichte van de zon, dus zonnepanelen waren een interessante investering”

Informatie inwinnen en ervaringen verzamelen

De installatie van de warmtepomp vond Sander de grootste klus, maar dat kwam vooral door de ‘oude’ vloerverwarming. “De cv-ketel was bijna twintig jaar oud. Dan kun je wachten tot die kapotgaat, of je zoekt op voorhand vast uit wat de andere opties zijn.” Om informatie in te winnen, gingen ze langs bij Energieservice Friesland en verzamelden ze ervaringen van hun omgeving. Ze gingen langs bij iemand met een warmtepomp, om te luisteren en testten daar bij de buren of er geluidsoverlast zou zijn. “En dat viel reuze mee. Bovendien lieten we onze warmtepomp tien meter vanaf de achtergevel plaatsen; ver genoeg van ons huis en de huizen van onze buren. We hebben nooit een klacht gehad.”

Gun jezelf de tijd

Het verduurzamen vond Sander niet tegenvallen, maar: “Het kostte wel tijd en het is een flinke investering. Het is slim om je goed te laten informeren, zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken, maar vertrouw niet alleen op de ‘blauwe ogen’ van een adviesbureau. Spreek met mensen uit je omgeving en vraag naar de afwegingen die zij hebben gemaakt. Zouden ze het weer doen?” Er is een heel aantal subsidiemogelijkheden wat verduurzamen aantrekkelijker maakt, maar het blijven flinke investeringen. Gelukkig kun je die stap voor stap doen en zijn er gunstige leningen vanuit de overheid. Sanders tip? “Gun jezelf tijd.”

Onder aan de streep

En, wat levert het nu op? Sander vertelt dat hun gasverbruik van 1.434 kubieke meter in 2017 afnam naar 208 kubieke meter in 2020. Met als gevolg dat gasrekening van €1.124,- naar €375,- daalde. 50% van dat bedrag, bestaan uit vaste kosten voor het netbeheer, dus al met al is het een behoorlijk verschil. Helemaal als je de gezinsuitbreiding van vier naar vijf personen en veel thuiswerken meerekent.


Zijn zijn er ook één