Gezond, lekker én betaalbaar eten met De Buurtkok
Stichting doneert dankzij betalende klanten al 5000 maaltijden aan Voedselbank
Het liefst zouden ze bij De Buurtkok voor alle inwoners van de gemeente gezonde maaltijden maken. En misschien wel heel Friesland. Nu is dat in praktische zin niet haalbaar, maar duizend maaltijden per week moet wél lukken. Vijfhonderd voor betaalde klanten en vijfhonderd gedoneerde maaltijden voor minima. Lekker, biologisch eten en daarmee iets voor een ander betekenen. Wat wil een mens nog meer?
Gezond eten toegankelijk maken voor iedereen, tegen een eerlijke prijs. Dat is de missie van De Buurtkok. Mensen die het kunnen missen, betalen wat meer – zo’n €8 per vers bereide maaltijd – en dragen daarmee bij aan gezond eten voor hen die minder te besteden hebben. ’Goed voor elkaar’, luidt de slogan niet voor niets. En niet onbelangrijk: De Buurtkok is een stichting zonder winstoogmerk. Ze werken met enkel vrijwilligers om de prijs van de maaltijden zo laag mogelijk te houden.
Voedselbank
Dat ze groeien, is een feit. De Buurtkok bestaat nu anderhalf jaar en bracht in het eerste half jaar zo’n duizend maaltijden naar de Voedselbank. Hier gaan de gedoneerde maaltijden naartoe, maar ook de maaltijden die niet bij de afhaalpunten worden verkocht of opgehaald. Het afgelopen jaar liep de teller echter rap op naar maar liefst vijfduizend maaltijden. Een vijfvoud van het halfjaar ervoor.
Nieuwe keuken
Dit is mede te danken aan de verhuizing naar de Meander 11 bij Oudeschoot, precies op de grens tussen de woonwijk en het bedrijventerrein. De keuken is hier groter dan die van de vorige locatie, ze kunnen er met meer vrijwilligers tegelijk koken zonder elkaar in de weg te lopen. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt er gekookt en een maaltijd is in de koelkast minimaal zes dagen houdbaar.
Sociale kantine
Het liefst zouden ze alle dagen van de week achter de pannen staan, vertelt Simon Dijkstra. Hij richtte De Buurtkok op met zijn vrouw Nynke Dijkstra, (chef)koks Hanny Terpstra en Paula Gualda. Dan zou namelijk ook de inpandige ‘sociale kantine’ altijd open kunnen zijn. “Mensen zijn hier welkom om gezellig een kop koffie met elkaar te drinken maar we willen hier in de toekomst ook bijeenkomsten organiseren. Bijvoorbeeld voor ouderen, met iemand die hen hier digitaal wegwijs maakt. Wij kunnen dan een gezonde maaltijd verzorgen, of een lunch. Het is een multifunctioneel pand dus er is van alles mogelijk”, vertelt Simon.
Etentjes
Zo organiseren ze er eind november ook de eerste editie van het ‘sociale etentje’ dat ze om de maand willen houden. De eerste genodigden zijn mensen met een kleine beurs van de zelfoogsttuin in Nieuwehorne, voor wie het normaal gesproken niet mogelijk is om uit eten te gaan. Zij kunnen zich aanmelden via Sociaal en Vitaal, een stichting die zich net als De Buurtkok inzet voor gezonder eten voor mensen onder de armoedegrens. Later komen ook andere sociale doelgroepen voor de sociale etentjes in aanmerking, zoals mensen die eenzaam zijn, vluchtelingen, vrijwilligers, mantelzorgers en kinderen.
“We hebben er echt zin in. De vrijwilligers zullen onze gasten serveren maar eten ook zelf mee. Het wordt vast een heel gezellig gebeuren. Net als het kerstdiner dat we vorig jaar organiseerden”, voorspelt Simon. Hij zou dit het liefst nog veel vaker doen.
Extra afhaalpunten
Wat De Buurtkok hier vooral voor nodig heeft? Op de eerste plaats natuurlijk betalende klanten. Maar ook extra afhaalpunten zijn welkom. Een buurthuis, winkel, sportkantine of bij particulieren thuis: zolang er een koelkast kan staan, is het mogelijk. Zo’n koelkast wordt op de eerste drie dagen van de week door De Buurtkok aangevuld, waarna de online-bestellers hun reeds betaalde maaltijd zelf komen ophalen.
Particulieren
Nynke: “Een sportschool of verzorgingshuis is natuurlijk ideaal, want die is haast altijd open. Bovendien kunnen de bewoners van het verzorgingshuis er ook zelf eenvoudig gebruik van maken. Maar als inwoners van de buitendorpen iets voor ons willen betekenen kunnen we afspreken dat de maaltijden op gezette tijden worden opgehaald. Bijvoorbeeld tussen 17.00 en 19.00 uur. In ruil voor hun service krijgen ze dan wekelijks gratis een of twee gezonde maaltijden.”
Honderd procent biologisch
En gezond is ook écht gezond, want De Buurtkok werkt tegenwoordig met honderd procent biologische producten, waarvan veel afkomstig uit de regio. “Dankzij samenwerkingen met De Streekboer en Boer en Chef – die producten rechtstreeks van de boeren afnemen, halen we onze ingrediënten lokaal, bereiden we die lokaal én verspreiden we ze lokaal”, aldus een enthousiaste chefkok Hanny. Op dit moment bereidt ze met Paula en de vrijwilligers 350 maaltijden per week. Dat aantal mag omhoog, want ook zonder winstoogmerk is het belangrijk om als stichting financieel gezond te blijven.
Samenwerken of doneren
Voor samenwerkingen met leveranciers en andere bedrijven die graag maatschappelijk verantwoord ondernemen staan ze altijd open en ook voor vrijwilligers die iets voor de medemens willen betekenen is altijd plek: neem hiervoor contact op met Simon via simon@debuurtkok.nl. Een maaltijd doneren zonder er zelf één over te nemen kan overigens ook, hiervoor kunt u op de website terecht: debuurtkok.nl